49

В детска градина "Буратино" отбелязаха 24 май с "Книга на доброто" СНИМКИ

Пътят  към грамотността започва с  мъничка пътечка, чието начало се поставя  от родителите и първите учители на малкото дете. Това доказва с добрия си пример една от детските градини в Пловдив. ДГ „Буратино”, отбелязваща през настоящата година своя 50-годишен юбилей, работи  ежедневно в  сътрудничество със семействата за постигане на резултати съобразно Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. През учебната година са  реализирани  множество активности за формиране у децата на траен интерес към книгата. Възпитаниците  на  детската градина взеха участие в благотворителната кампания „Болници с библиотеки“ на „Институт за Здравни Активности и Технологии“, гр. Пловдив, чиято цел е обособяване на библиотечни кътове в отделенията за деца.

Всяко буратинче дари своя любима книжка, за да направи болничния престой  по-поносим  за малките пациенти. Родители и  педагози  с огромно желание се включиха и в националната кампания „Купи 1 книга, дари я на своето училище!”, организирана от Асоциация „Българска книга”.  

В резултат на това във всички възрастови групи бяха обогатени детските „Къщички на книгата”, в които децата имат свободен достъп до подходяща за тях литература. Богатите  библиотеки в групите събуждат детското любопитство към света и формират отношение към книгата.

За бъдещите първокласници педагозите организираха и маратон на четенето. Виртуален  техен гост  в ДГ „Буратино” беше българската поетеса и драматург в ДТ „Гео Милев” Мария Донева, която прочете на децата  преведената от нея книга на Джулия Доналдсън „Зог и летящите лекари”. Тази виртуална среща беше много емоционално преживяване за децата. Педагозите реализираха  и проект на тема „Деца четат на деца”, като в продължение на седмица им гостуваха ученици, бивши възпитаници на ДГ „Буратино”, които  прочетоха на малките си приятели свои любими приказки. Родителите също се включиха с видеа, в които представиха пред  децата подходящи за възрастта им творби. 

По случай Деня на доброто и Деня на толерантността децата изработиха тематичен колажен проект „Добро сърце” и сами написаха  послания  за всички родители. Съставиха  разкази на тема „Доброто в нас” и нарисуваха  илюстрации към тях.  Детските творби бяха оформени във  виртуална книга, която  взе участие в конкурса „Добрите очи”, организиран от регионален център, гр. Ловеч, и беше удостоена с почетна награда от журито. Тези инициативи, освен постигане на възпитателни задачи, бяха насочени също така  и към обогатяване знанията на децата  по отношение на българския език, познаване на буквите, графомоторни умения, събуждане на интерес към четенето и  писането.

В ДГ „Буратино” с „Книжно парти” /четене на открито/ беше отбелязан и международния  Ден на детската книга. Във връзка с честването на този празник педагогическият екип проведе и анкетно проучване сред родителите на тема „Възпитаване на интерес към българската книга от най-ранна детска възраст“. Резултатите от анкетата бяха публикувани във  фейс-страницата на детското заведение. Във връзка с каузата  „Походът на книгите“ на Асоциация „Българска книга“ от 02.04 до 23.04.2022 г. децата се включиха в онлайн-четения, организирани от известни български писатели.

ДГ „Буратино” отбеляза и 21 март като Ден на поезията и Ден на кукления театър. Във всички групи бяха организирани театрализирани игри по детски приказки и  рисуване на илюстрации към любими творби. Учителите създадоха условия  за доближаване на театралното и поетичното изкуство  до светогледа на детето. През цялата  учебна година в ДГ „Буратино” гостуваха и  различни театрални трупи. Подбраните постановки имаха за цел да стимулират детското въображение, да обогатят речника на децата, да формират траен интерес към изкуството. 

За отбелязване на Деня на славянската писменост малките буратинчета изработиха буквите от нашата азбука, ползвайки различни материали и  проявявайки творческо въображение. Почетоха празника с песни и стихове, а заедно със своите учители оформиха празничен венец от цветя, който поставиха  над ликовете на двамата солунски братя. 

Възпитаването у детето от най-ранна възраст на почит и уважение към създателите на нашата писменост и към книгите като хранилища на знанието е мисия на всички нас – възрастните. Само след като се влюби в книгата, детето ще прояви желание да се научи да чете. Нашата задача е да привлечем вниманието на децата към четенето, защото освен че предават знания между поколенията, книгите са  средство за умствено и естетическо възпитание, развиват и обогатяват речта,  възпитават в морални ценности, оформят  високо естетически вкус и  способност да  разбираме  и оценяваме произведенията на изкуството.

Проблемът за поддържане на интереса към книгата днес е по-актуален от всякога. Технологичният прогрес отслаби този интерес, а  в резултат на това наблюдаваме занижено ниво на развитие на речта, въображението, възприятието, комуникативните умения,  моралните принципи на подрастващите. Затова нека дадем шанс на книгата! Тя е богатство, магия, начин да се обогатим и съхраним като човешки същества.

Линк към „Книгата на доброто” с разкази и илюстрации от децата :

https://read.bookcreator.com/Ku3HLezFk6PFiesvUBNqEpP3Zkp1/EHOrWDHbSAqNf6imNoxLjQ

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?