71

В Деня на независимостта: Посрещаме цар Фердинанд на Гроздовия пазар

Община Пловдив кани жителите и гостите на града на 22 септември 2022 г. в 11.30 часа на пл. „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар), където ще се състои тържествено честванe на 114-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Слово ще произнесе Стоян Иванов – директор на Регионалния исторически музей, водещ ще е Златко Павлов. Участие ще вземат  Духов оркестър - Пловдив, с диригент Николай Гешев и членовете на  комитет „Родолюбие”, които ще направят възстановка.

Тя ще показва пристигането на цар Фердинанд в Пловдив след обявяването на Независимостта. Той е посрещнат от кмета на града и дами от висшето общество. След това ще приеме строя на 9 Пловдивски пехотен полк.

В ролята на цар Фердинанд ще видим инж. Сава Куфаров от комитет "Родолюбие". Новото тази година ще са двата нови кръста за храброст, които ще украсят мундира на царя.

Програмата на празника започва още в 10.00 часа с молебен в храм „Света Неделя“ и в 10.30 часа с полагане на венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов в подножието на Стария град, до Източната порта.

Двете събития се организират традиционно от Сдружение „Петко Каравелов“ Пловдив.

 Вижте програмата за празника:

10.00 ч.   -  Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран от Сдружение "Център Петко Каравелов"

10.30 ч. -    Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад в подножието на Стария град (до храм „Св. Неделя”), организирано от Сдружение "Център Петко Каравелов"

11.30 ч. - Тържествено отбелязване на 114-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Участва: Духов оркестър - Пловдив, комитет „Родолюбие”, Слово: Стоян Иванов – директор на РИМ Пловдив, водещ  Златко Павлов

Място: Колоната на Независимостта на пл. „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар)

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
гроздето

гроздето

21.09.2022 | 20:16

Сюлейманчо го пляскал в банята отзад, а Стамболов го налагал с мокра кърпа!

Отговори
0 0
jjj

jjj

21.09.2022 | 17:50

Тоя цар ли ще посрещате - дето докара България до 2 национални катастрофи? -Браво ви!!

Отговори
5 0
Тази новина що я няма? Чичо Гоче да не забрани по червения телефон?

Тази новина що я няма? Чичо Гоче да не забрани по червения телефон?

21.09.2022 | 17:02

След Столична община и кметството на Пловдив обяви, че ще изключи прожекторите на паметника на съветския окупатор "Альоша" на 21, 22 и 23 септември в чест на Независимостта и протест срещу Русия. Така двата най-големи български града София и Пловдив ще посрещнат празника си „Ден на независимостта“ със силното послание на „Мрак за светлина“. Тази първа символна крачка е важна в борбата с пагубното руско влияние в България и братоубийствената война в Украйна, съобщиха организаторите на инициативата "Мрак за светлина". Преди седмица те призоваха кметовете на София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Бургас да загасят в навечерието на Независимостта прожекторите, осветяващи паметниците на съветската армия. Първата положителна реакция беше на София, но все още от Варна, Бургас и Стара Загора мълчат гузно.

Отговори
1 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?