46

В битката за покойници: Бивш военен напира за втори крематориум на Рогошките гробища

Инвеститорът не се отказва и прави пореден опит да стартира дейността въпреки няколкото отказа на Община Пловдив за промяна на ПУП.

 

Монтаж на крематориум се предвижда в обредния дом, разположен във временен преместваем обект в частен имот на Рогошките гробища. Инвестиционно предложение за разширяване на дейността с кремиране на тленни останки е внесено за трети път в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив. Както „Марица“ наскоро писа, Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) разпореди да се извърши проверка за законността на обекта след сигнал, подаден от Асен Костов от сдружение „Спаси Пловдив“, че въпросният преместваем обект всъщност е масивна едноетажна сграда. 

В предложението, с което

инвеститорът Петко Божков този път иска извършване на ОВОС,

е посочено, че кремационната пещ ще се монтира в сградата на обредния дом, в специално инсталационно помещение с площ от 200 кв. м. Обектът ще се захранва с газ и тепърва предстои изграждане на газопровод. Въпросният временен обект е разположен в частен имот с обща площ около 8 декара, в чертите на Рогошки гробища. Той отстои на разстояние по-малко от километър от сега действащия  крематориум. Мястото около него е буренясало, а в единия край е заформено сметище. На пръв поглед сградата е масивна и не прилича на временно преместваемо съоръжение.

Опитите за изграждане на втори крематориум на Рогошките гробища не спират, въпреки че Петко Божков е получил на няколко пъти откази от Община Пловдив да не се допуска изработване на проект за изменение на ПУП-ПРЗ за УПИ-1за гробища в имота му с идентификатор 56784.509.156 с цел монтиране на пещ за човешки тленни останки. Причината е, че "отреждането на предвидения нов УПИ не съответства на устройствената зона по ОУП на Община Пловдив и че в УПИ-1 за гробища, кв.1 по плана на „Гробищен парк Рогошки гробища“, Пловдив, се провеждат отчуждителни процедури във връзка с прилагането на регулационния и паркоустройствения план. Отделно предвиденото застрояване не отговаря на нормативните разпоредби за застрояване в паркова среда".

Решението е на ЕСУТ към Община Пловдив, записано в Протокол № 5/06.02.2019 г. С друг Протокол №288/21.03.2019 г. отново се

потвърждава отказ

със същия мотив, че "според ЗУТ е възможно принудително отчуждаване, с цел бъдещо разширение и благоустрояване на гробищния парк, както и че искането за изменение на ПУП и приложените документи и скици са незаконосъобразни". Заповед за отказ N 19 ОА 1865/02.08.2019 г. издава и кметът на Община Пловдив Здравко Димитров. Божков обаче атакува заповедта  в Административен съд-Пловдив. По-късно оттегля жалбата си и делото се прекратява. До ден днешен той е входирал в Общината още няколко преписки за одобрение. Последното му заявление е от 2 ноември 2021 г. В него той пита защо кметът бави подписване на заповед за допускане да се изработи проект за изменение на ПУП в имота му. Такава заповед, но без дата и номер /с която "Марица" разполага/, действително е изготвена и на нея има четири подписа на общински служители, между които и на освободения зам.-кмет по „Устройство на територията и общинска собственост” арх. Невена Балчева. Остава висящ въпросът - откъде Божков се е сдобил с тази неподписана до ден днешен от кмета заповед?

По време на ексминистъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро, Петко Божков два пъти е подавал инвестиционни намерения в РИОСВ-Пловдив за изграждане на крематориум, но след обжалване на частни лица процедурата за издаване на разрешително е стопирана с мотив, че трябва да се извърши ОВОС. Попитахме в РИОСВ- Пловдив задължително ли е инвеститорът да има одобрен проект от страна на Община Пловдив, за да се задвижи каквато и да е процедура от страна на екоинспекцията спрямо посоченото инвестиционно предложение. Ето и отговора на РИОСВ: „Възложителят е длъжен да информира писмено компетентните органи - МОСВ/РИОСВ в най-ранния етап за своето инвестиционно предложение, като внася уведомление по образец в изпълнение на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда. Процедурата е уредена в Наредбата за условията и реда за извършване на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционни предложения. ОВОС е превантивният инструмент за идентифициране на евентуалните въздействия върху околната среда и човешкото здраве от строителството и експлоатацията на инвестиционните предложения, преди да е взето решение за реализацията им на конкретно място при съответната технология, начин на строителство и други. Резултатите от оценката трябва да се вземат предвид както при проектирането, така и при изграждането и експлоатацията. В тази връзка на този етап

не е необходимо инвеститорът да има одобрен проект“.

Петко Божков се прочу скандално преди няколко години с искането си да строи пещ за човешки тленни останки край Куклен. След многобройни протести на местните хора, съдебни дела, включително и острата реакция от страна на Пловдивския митрополит Николай, намеренията на Божков бяха осуетени. Той е бивш военен, по професия юрист, но никога не е работил като адвокат. От няколко години има фирма за траурна дейност в Пловдив, а преди това е предлагал  фотографски услуги.

Пред репортер на „Марица“ той бе категоричен, че втори крематориум в Пловдив ще има и не било проблем той да се монтира във временен сглобяем обект. Даде пример, че на този принцип били построени последните три етажа от хотел "Империал" на бившия кмет Иван Тотев, както и галерията на ул. "Гладстон". Относно отказа на Община Пловдив да му разреши промяна на ПУП, каза, че също не е проблем, тъй като промяната касаела единствено поставяне на ограда в имота му. Във връзка с отчуждителните процедури, които се предвиждат там, коментира, че няма как да се случат, тъй като били изпуснати всички законови срокове от страна на Общината. Заради забавянето на заповедта, която не била подписана от кмета, Петко Божков е завел дело и чака решение на Административен съд-Пловдив.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Сигнал

Сигнал

17.01.2022 | 20:34

Сигнал от Асен Костов хигиена нулева патето Яки

Отговори
0 0
Трябва да е шега

Трябва да е шега

17.01.2022 | 14:40

Преместваем обект?!

Отговори
13 0
щом за ИМПЕРИАЛиста може, за юриста - що НЕ?

щом за ИМПЕРИАЛиста може, за юриста - що НЕ?

17.01.2022 | 18:14

Никаква шега няма, щом ИМПЕРИАЛистът е ловко проправил пъртината "бившият военен" ама с юридическа диплома може пък и да се защити (цит.): "...временен сглобяем обект. Даде пример, че на този принцип били построени последните три етажа от хотел "Империал" на бившия кмет Иван Тотев, както и галерията на ул. "Гладстон" = НЕ ЛИ?

Отговори
5 2
А.Костов

А.Костов

17.01.2022 | 13:26

Строителство в гробното поле е гавра с паметта на нашите близки ! Срам нямате ли ?

Отговори
28 0
гробищни постройки? БЕЗ ПРОБЛЕМ

гробищни постройки? БЕЗ ПРОБЛЕМ

17.01.2022 | 18:23

Открай време из цял свят има и ще се правят всевъзможни постройки в гробищата, г-не! Нищо срамно. Никаква гавра, това са услуги, служби . . . ЗА покойниците, не против тях!

Отговори
3 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?