Следвайте ни

В битката за чист въздух: Зелени клинове свързват Пловдив с Родопите

Мегапроект ще организира в нов парк териториите край река Марица от остров Адата до езерото в Оризари

viber icon

Белите дробове на Пловдив се разширяват с огромен парк. Той ще включва териториите на „Отдих и култура”, Гребния канал, дигата на река Марица и пространството около Околовръстното шосе и ще стигне чак от езерото в Оризари. Това предвиждат Интегрираните планове на Пловдив и съседните общини.

Част от тези места през последните години пустеят, а други са подложени на натиска на инвеститорите, които строят на границите на парковете, твърди кметът Здравко Димитров. „Предвиждаме парк "Отдих и култура“, Братска могила, Гребна база и крайречните територии на Марица да влязат в един мегапроект, който да премине отвъд границите на Пловдив и да стигне до езерото в Оризаре и дори до Стамболийски”, разкри градоначалникът.

Плановете за изграждане на новата зелена зона са заложени и в актуализирания Общ устройствен план на Пловдив. „Това, което ще предложим в окончателния вариант на плана, съвпада със стратегическото намерение на общинската администрация да развием зелена ос по река Марица. Това е проект, който също изисква участието на съседните общини. Предлагаме още нов парк в район „Южен“ - между Прослав и Коматево, както и нов парк на изток - северно от река Марица. Допълнително ще създадем прекъсвания в урбанизираните територии около Околовръстното шосе с цел създаване на зелени клинове между общините "Родопи" и Пловдив”, коментира пред „Марица” арх. Иван Делчев. Той е ръководител на екипа, който разписва новия Общ устройствен план на Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Лара

Лара

19.07.2021 | 16:01

Преди около година по медиите беше излязла статия, че кмета на Тракия има намерение да присъедини около 30 декара към парк Лаута. От тогава и думичка не се чу. Всичко си остана само намерение явно. Така се работи в Пловдив!

Отговори
2 0
Лара

Лара

19.07.2021 | 15:57

Преди около година по медиите беше излязла статия,че кмета на Тракия има намерение да присъедини около 30 декара към парк "Лаута". От тогава и думичка не се чу по въпроса. Всичко е само намерения явно. Така се работи!

Отговори
0 0
Анти

Анти

19.07.2021 | 13:04

ГЕРБ е като мароканските скакалци. След тях остава само пустиня.

Отговори
2 1
Абе марица

Абе марица

19.07.2021 | 09:01

Пак дрънчите на кухо. Битки, а. Тап кмет и корумпиран ос не водят битки. Те пълнят чекмеджета. Примери безброй. По лошо от това е само безпределният общински мързел на всички нива.

Отговори
2 1
До Оризари

До Оризари

19.07.2021 | 08:40

Значи да очакваме строителство в разариума и гребната база. Още ли има гербаджии на власт?!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?