Следвайте ни

Акция за Гери: Километър конци и 3000 мъниста стават на мартеници

Момичето се бори с рак на костите, след ампутация на крака трябват 55 000 евро за лечение в Австрия

viber icon

Над 1 километър конци и повече от 3000 мъниста ще бъдат превърнати в мартеници, а приходите от продажбата им ще помогнат за лечението на 16-годишната Гергана Петрова. Момичето е с рак на костите ​- остеосарком. Онкологично заболяване й е отнело майка й и вуйчо й. В момента за Гери се грижи баща й Емилиян.

Гери се бори с болестта от години - претърпяла е няколко операции и тежки химиотерапии. В битката за живот й дава сили и радост терапевтичното куче Мон, което помага на децата от онкоотделението в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. През 2018 г. стопанката на бобтейла Велислава Костадинова организира благотворителна инициатива с изработване и продажба на мартеници в помощ на Гери. Тогава бяха събрани 4804 лева. Две години по-късно обаче състоянието на момичето изисква нов тип лечение, а разноските за него са непосилни.

След падане в края на миналата година Гери чупи импланта в крака си. Преценката на лекарите е, че ако се пристъпи към операция, интервенцията ще доведе до нови метастази в целия организъм. По тази причина хирурзите взимат тежкото решение за ампутация на левия крак.

Със средства от благотворителната акция с мартеници са направени изследвания в Австрия. Резултатите показват, че туморните образувания не реагират на препаратите, с които до момента е лекувана Гери. От австрийската клиника предлагат терапия с други медикаменти, но офертата е на стойност 55 000 евро.

В момента Гери се възстановява от  ампутацията, помага й психолог. Предстои изработване на протеза. С баща й са се прибрали у дома във Враца, но всеки понеделник пътуват до Пловдив заради предписания курс на лечение, инжекции и изследвания.

Гери обаче не се предава. Заради лечението е преминала към самостоятелна форма на обучение. В момента е десетокласничка и се явява на изпити. Не спряла да учи и по време на престоя си в болницата под тепетата. Там в миналото имаше болнично училище, което бе закрито, но учителките в него продължиха работа първо на доброволни начала, а после създадоха неправителствена организация.

Таткото няма повече право на болнични 

За бащата обаче става все по-трудно да се грижи за Гери. Допреди 4 месеца работих, разказа Емилиян Петров. Заради състоянието на дъщеря му и лечението се наложило често да взима болнични. „А законите са за други казуси ​- имам право на 180 дни в годината и 360 за две години ​- ограничения, които вече съм изчерпал”, обяснява мъжът. В другите семейства този проблем се преодолява, като болничните се поделят между двамата съпрузи, но Емилиян е сам след смъртта на жена си от рак на гърдата. Решението, което е намерено, е да бъде личен асистент на Гери и това в момента му осигурява доход, макар и недостатъчен.

Кучешка серия с бобтейл, акита, бийгъл, померан и йорки

В подкрепа на Емилиян и неговото Слънчице, както нарича дъщеря си, хора с добри сърца от Пловдив вече сучат червени и бели конци за благотворителната кампания. Изобретателността им в предишните акции „роди” модел с профила на Мон от бял и сив филц. Сега шефката на Общностния център Офелия Велкова майстори цяла кучешка серия  мартеници - с четириноги от породите акита, бийгъл, померан, йоркширски териер.

Самата Велислава Костадинова изработва модели с вълна и пендари. Друга основна част от подготовката е поела майка на дете, излекувано от левкемия. Моделите се продават през Фейсбук. Пак там в  „Да помогнем на Гери да оздравее ​- базар” съпричастни хора предлагат за продажба различни вещи ​- от гащеризон за бременни, станал излишен след раждането, до сребърни бижута.

Тепърва предстои офанзивата по училища и детски градини. Там форматът е работилнички, в които  деца и родители изработват мартеници за благотворителни базари. Често на разпродажбите специален гост е самата Мон или някой от потомството й благородни „мускетари” - любознателният Атос, който обича да му четат приказки, Арамис, който „брои парите”, Дартанян и чаровната им дама Амбър. 

Тази година към инициативата се присъединява и салон за красота, който ще задели за Гери половината от парите от маникюр и педикюр.

Който иска да помогне, може да го стори и на банковата сметка на името на Гергана Емилова Петрова:

Уникредит Булбанк

BIC UNCRBGSF

BG 28 UNCR 70001523522394 - в евро

BG 71 UNCR 7000152396 - в лева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?