Следвайте ни

Уволняват директорката и болногледачите от центъра "Св. Георги" ВИДЕО

viber icon

Болногледачите от  Центъра за настаняване от семеен тип за хора с деменция "Св. Георги", който са се държали брутално с възрастните, ще бъдат уволнени. Най-тежката мярка ще бъде предприета и спрямо директора на социалния дом Марина Танева, след като приключи проверката. Това обяви зам.-кметът по социални дейности Анести Тимчев.  Танева е в отпуск от три седмици. Към момента все още не се знае точно кой от персонала си е позволявал своеволията. Затова Веселина Ботева, която е директор на дирекция „Социална политика“ в  Община Пловдив, призова запознатите да кажат кои са хората, защото те и в момента продължават да се трудят.  Освен това всички служители щели да минат допълнително обучение. Едно от тях ще бъде по здравно образование, като работещите ще трябва да са наясно какво е това деменция.

„Община Пловдив ще бъде безкомпромисна към всяка една проява на неетично, непрофесионално и нечовешко отношение от страна на нейни служители“, увери Анести Тимчев. По думите му от създаването на центъра преди 3 години до днес нямало подаден нито един сигнал за нередност нито от близки на настанени, нито от служители. Записи, направени от близки на пациенти, обаче показват бруталното отношение към болни и възрастни хора в "Св. Георги".  От тях става ясно, че ползвателите на услугата, биват подлагани на физически и психически тормоз, а роднините им дори подозират, че те биват упоявани с лекарства. Предстои да се изиска от РЗИ да направи оценка на лекарствата, които се дават там.  „ По повод синините – ще дам пример с покойната ми майка. Лека й пръст. Те могат да се получат  и от лекарства за разреждане на кръвта, които пият повечето възрастни“, коментира Тимчев.

В двата центъра на кмплекса „Св. Георги“  са настанени 30 възрастни хора с деменция, а за тях се грижи персонал от 24 души – 7 от тях са болногледачи. Веселина Ботева подчерта, че възнаграждението на болногледачите е колкото минималната работна заплата, а социалните работници взимали до 800 лв.

По-рано днес Анести Тимчев организирал съвещание с всички работещи в Комплекса за социални услуги. На служителите той дал да се разбере, че подобно поведение не само няма да бъде прикривано, а и ще бъде много строго наказвано. Разговор с управителката на центъра Марина Тянева обаче не бил проведен, защото е в отпуск.

 

Броят на социалните услуги в Пловдив е 56 и над 3000 души ги ползват. За целта е осигурен персонал от над 750 души.

Проверки щяло да има във всички социални услуги, като се очаква до средата на следващия месец инспекциите да приключат. До момента били проверени 5 центъра. Не били установени нередности. Анести Тимчев обеща нов начин на управление на социалните услуги с пълна прозрачност.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?