965

Уволниха шефката на РДНСК в Пловдив след петиция срещу нея

Началникът на Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Пловдив инж. Мария Дончева е уволнена, научи "Марица".

На вчерашната оперативка тя е обявила пред колегите си, че напуска поста, а днес е пътувала до София, за да получи заповедта за отстраняването й.

Като най-вероятна причина за свалянето на инж. Дончева се сочат сигналите, които бяха подадени срещу нея от неправителствената организация "Спаси Пловдив". През юли нейният лидер Асен Костов организира петиция за отстраняването й, обвинявайки я, че от РДНСК не са открили нито една нередност, въпреки многобройните сигнали за незаконно застрояване на Пловдив.

Последният случай, в който имаше брожение срещу шефката на дирекцията беше през май тази година. Тогава  пловдивският Административен съд отмени ПУП - ПРЗ, с който се дава право за строеж на девететажни бетонни кули на ул. „Асен Христофоров“ в „Южен“. Тогава Мария Дончева отказа да спре строежа, обяснявайки, че решението на АС не е влязло в сила, тъй като срещу него са подадени касационни жалби. Тя се аргументира още, че разрешението за строеж не може да бъде отменено, тъй като е влязло в сила и не са констатирани нарушения.

"Шефката на РДНСК г-жа Дончева плати с поста си за упорството си", написа във Фейсбук страницата на "Спаси Пловдив" Асен Костов.

Според запознати има два варианта за наследник на инж. Мария Дончева. Единият е вътрешен човек от регионалната дирекция в Пловдив,  а другият кандидат е фаворит на министъра на регионалното развитие.

Оцени новината

Оцени новината
3.6/5 от 15 оценки
3.6/5 от 15 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
20 коментара
Николов

Николов

05.10.2023 | 06:31

Заслугата е на Асен Костов с алчното ду пе

Отговори
6 1
Бат Жоре

Бат Жоре

04.10.2023 | 18:45

Може и да е пенсионер с много почести и пак да остане да работи като началник пълно е навсякъде с такива но тук има само почести и пенсиониране

Отговори
6 0
Пловдив

Пловдив

04.10.2023 | 21:49

Бат Жоро, прав си ,че би могла и да работи, но е грозно на пенсионирането да се казва и пише уволнен за нещо си...Може би съм прав, а на теб хубава вечер.

Отговори
2 3
НЕ бе

НЕ бе

05.10.2023 | 06:29

Забрави да споменеш че заслугата е на Асен Костов с алчното ду пе

Отговори
4 1
Пловдив

Пловдив

04.10.2023 | 17:58

Инж.Дончева е пенсионирана с благодарности за добрата работа. Съжалявам, че вестника и сайта ,с който съм израснал е бил подведен!

Отговори
6 7
Fake news

Fake news

04.10.2023 | 17:11

Грешна ви е информацията. Пенсионирала се е! Проверете официалната информация в другите медии! Драскачите от вестник "Марица" винаги последни научават истината! Колко ви плати Асен Костов за тази поръчкова публикация?

Отговори
11 6
Гражданин

Гражданин

05.10.2023 | 12:33

Не познавам конкретния случай, но по принцип, когато един ПУП-ПРЗ е в съдебно процедура, РС се издава въз основа на удостоверение от съответния съд, че жалбите не касаят имота и застрояването в него. В този случай се издава РС и в 14 дневен срок ДНСК може да го отмени само и единствено по законосъобразност. При влязло в сила РС само съд може да го отвени, по искане от заинтересовани лица. Ако има заведено съдебно дело срещу строежа, до приклчването му, никой друг орган не може да взема каквото и да е отношение по въпроса, вкл. и шефа на РДНСК и ДНСК. Ако някой, е искал да спре законов строеж, то може да стане само по съответния ред, като се заплати и дължима такса. Хайде вече да спре това "възмущение на гражданите", "петиция", протест" или "жалби" срущу законосъобразни строежи. Най-после трябва да се даде легитимно определение на приетият от гражданството термин "ПРЕЗАСТРОЯВАНЕ"! Употребявайки го, всеки може да набеди всеки строитебил или възложител. Трябва най-после да се приеме, че "ПРЕЗАСТРОЯВАНЕ" има само там, където има намалени отстояния между сгради, имоти или през улица! Това прябва да изчезне от ЗУТ! Срещу това трябва да е насочен протестът на гражданите. Що се отнася до шефката на РДНСК, тя съвсем правилно е отказала намеса при наличие на съдебно дело до окончателното му приключване. Вероятно има и съставен от общината Констативен акт за приложен застроителен план (акт обр.3). Жалбоподателите, ако искат да спрат строежа е трябвало да спазват закона и съответно да поискат обезпечителна мярка с всички произтичащи от това последици. Най-вероятно на шефката на РДНСК-Пловдив не са и издържали нервите и доброволна се е пенсионирала. Г-да от в. "Марица", дайте и мнението на другата страна - шефа на РДНСК да изкаже съображенията си. Иначе, сте много близо до ситуацията да искате от някой да "докаже, че няма сестра"!

Отговори
0 0
Невъзпитан

Невъзпитан

04.10.2023 | 09:23

Тази леля ще отговаря ли за безумното застрояване в циганските гета ? Или те са недосегаеми...

Отговори
22 0
До Сарафов

До Сарафов

04.10.2023 | 03:22

Кметицата на Младост , София била корумпирана и е в затвора А тази не е и за това ли не е затвора?

Отговори
28 2
Вижте й снимката

Вижте й снимката

04.10.2023 | 03:13

Истинска женска мутра.

Отговори
26 5
rtyrty

rtyrty

03.10.2023 | 23:33

Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ~----- https://min.lc/medbg

Отговори
0 10
Анонимен

Анонимен

04.10.2023 | 22:26

Много си досаден. Като конска муха си.

Отговори
2 0
Работата е ясна

Работата е ясна

03.10.2023 | 23:03

Наред със затворените коментари за Руси Чернев, Марица затвори и коментарите за кандидата на ГЕРБ.

Отговори
20 1
Пловдив

Пловдив

03.10.2023 | 21:52

Атанас Плачков ревеше в колата пишете че Делижови са прави че ГЕРБ ще ми отрежат главата Дончева прикриваше незаконните строежи на Делижови и Кръстев му изтриваше сълзите на Плачков а Чилингирова пишеше поредното невярно писмо до Борисов и той викаше ние сме най честни

Отговори
27 2
Запетайките и точките къде са ти,бе човек?Как не се задъха докато пише

Запетайките и точките къде са ти,бе човек?Как не се задъха докато пише

04.10.2023 | 10:29

Пишеш.Трудно ти се следи мисълта без пунктоация.

Отговори
5 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?