Следвайте ни

Увеличават със 140 000 лева. парите за диетични кухни в Пловдив ВИДЕО

viber icon

Бюджетът на диетичните кухни в община Пловдив през следващата година ще бъде увеличен със 140 000 лв., съобщи зам - кметът Анести Тимчев. Целта е да бъде разширен обхватът на хората, които имат нужда от тази услуга. В момента тя се ползва от 1700 пловдивчани. Други  400 души са се възползвали от домашния социален патронаж, а трапезариите в града предоставят безплатен топъл обяд на 250 бедни.

През изминалата година са се раздали  231 тона храна за над 15 000 души. До общината е имало изпратени 16 000 заявки за транспорт на трудно подвижни хора. Вече са определени и първите 100 общински сгради, блокове и зали, където ще се изграждат рампи за инвалиди.

"Желанието ни е в рамките на този мандат да решим въпроса с достъпната среда“, заяви Анести Тимчев и подчерта, че към транспорта за трудноподвижни има голям интерес. Студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" са изразили готовност да помагат при превозването на хора с увреждания до спектакли и връщането им обратно по домовете. Общината разполага с 1 800  лични и социални асистенти.

„Над 34 000 пловдивчани са с експертни решения на ТЕЛК, което задължава общината да създаде условия за формиране на социално мислене сред обществеността в града", посочи Тимчев.

До 2025 година трябва да бъдат реформирани домовете за стари хора и възрастните от тях да бъдат изведени в по-малки услуги от резидентен тип. Затова има проект за изграждане на дом на ул." Стойчо Мушанов" с капацитет за 30 души. След извеждането им ще останат още 370 възрастни за деинституционализация. Идеята е обитателите им да се чувстват като в домашна среда. 

Осигурено и функционирането на 10 клуба на пенсионера, в които членуват около 1 400  членове, както и  4 клуба на хора с различни видове увреждания, в които членуват  1 300 души. 

Обхванатите от всички социални услуги са 42 891 души. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?