49

Успя! Селма разфасова мерцедес за 10 минути и 9 секунди

Видео инсталацията на босненката Селма Селман, която показва как за 10 минути и 9 секунди бригада от трима роми разфасова мерцедес до болтове и гайки, е една от най-гледаните в голямото видео пространство на подлеза на Баня Старинна.

Там свои творби показват Селма Селман и италианката Елена Белантони.

Празни павилиони в подлеза, които преди са били магазини, сега са преобразувани с големи екрани и показват няколко интересни проекта.

Творбата "Mercedes Matrix" на босненската ромска художничка показва операцията по превръщането в купчина части на скъпата кола. Главно лице във видео инсталацията е Салман, която работи с пожарникарска брадва, гаечни ключове и флекс. Помагат й членовете на семейството, за които това е семеен бизнес.

Пърформънсът е от Krass фестивала в Хамбург. 

Другото видео, на което хвърлят по поглед преминаващите, е пак нейно и в него тя повтаря операцията със стара пералня. Тук авторката върти пожарникарска брадва пред магазина на Макдоналдс в хърватския град Риека. Творбата се казва "Автопортрет" и е демонстрирана по време на Европейска столица на културата.

Видео инсталациите в подлеза се въртят целодневно. Някои се спират да ги гледат, а други ги отминават без изобщо да разберат какви дълбоки послания носят. 

Снимки от Валентина Биларева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
JDM fan

JDM fan

05.09.2022 | 17:41

Скъпата кола е е класа комби от 1998г.?

Отговори
0 0
jon bon

jon bon

05.09.2022 | 10:52

Няма ли смислени неща за рекламиране, освен че група цигани натрошили някаква си кола скоростно???????????

Отговори
5 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?