49

Ураганът в Пловдив разголи гафове и проблеми

Минувач е с потрошен крак, шофьори оцеляха на косъм заради рухнали дървета

Силен вятър помля Пловдив в рамките на няколко часа. И извади на показ стари проблеми, гафове и явно безхаберие. Бурята започна в понеделник следобед и продължи през целия ден вчера.  

Резултатът от развилнялата се стихия бяха изкоренени и счупени дървета, премазани коли, хвърчащи покриви, ламарини, заграждения, маси, чадъри и всякакви други предмети. В резултат на всичко това станаха няколко катастрофи, а шофьори се разминаха на косъм от смъртта. До 16 часа вчера над 200 сигнала загряха телефоните на пожарната служба, полицията и Общината. Мнозина предпоч​етоха да алармират какво са вид​ели в социалните мрежи, където се появиха и апокалиптични клипове. Стана ясно, че няма кризисен щаб, който да координира действията на различните служби, което засили хаоса.  

За абсурдно размотаване се оплакаха живеещи на улица "Севастопол", подали сигнал за провиснал  кабел, закачен между две кооперации, който препречвал пътя на преминаващите коли. Заедно с него се е откъртил и улукът на сградата, за който е бил закрепен. Хората потърсили помощ на телефон 112 и в EVN.

„От EVN дойдоха много бързо, провериха и казаха, че кабелът не е техен и нямат право да го махнат. След 10 минути пристигнаха от Гражданска защита, уведомени от телефон 112. 

Но също ни заявиха, че не могат да премахнат кабела, и си тръгнаха”, 

описаха сагата обитателите на кооперацията. За да не стане злополука, хората се вързали червено флагче на кабела, в очакване някоя инстанция да го махне. 

Забравеният кабел вероятно е на някой мобилен оператор. Повече от десет години е в сила закон, според който операторите са длъжни да прокарват своите съоръжения под земята. Тези, които не се използват, обаче висят между сградите и по време на ураган може да предизвикат голяма беля, роптаят пловдивчани. 

Какви кусури и рискове крие новото строителство пък, лъсна от щетите по фасадите на току-що вдигнати кооперации. За капак, рухна цяла изолация на прясно санирана сграда, което показа и как са вървели през пръсти ремонтите.  Граждани пък се възмущаваха защо не се следи кои дървета са изсъхнали, за да се премахнат навреме. Най-гневни бяха собствениците на близо 50 автомобила, потрошени от паднали върху тях клони или направо цели дървета.  

От Пожарната в Пловдив обясниха, че са се отзовали на близо 100 сигнала за произшествия. От паднали дървета и клони върху автомобили и пътното платно до висящи ламарини, неукрепени билбордове и информационни табели.  В „Организация и контрол на транспорта“ са получени 15 сигнала за рухнали табели и пътни знаци, както и прекъснато улично осветление. „Реагираме възможно най-бързо. Поради опасност от падане се наложи да демонтираме 3 светофарни секции. Ще ги възстановим веднага след утихване на вятъра“, информира директорът Георги Стоилов. 

Въпреки сериозните материални щети при бурята имаше само един пострадал. 64-годишен пловдивчанин 

бил ударен от прекършено дърво, докато вървял по тротоара 

на ул. "Петър Шилев" в квартал "Кършияка". От УМБАЛ "Св. Георги" съобщиха, че кракът на мъжа ще бъде опериран, но като цяло общото му състояние е добро. 

Само с уплах и много леки наранявания се разминаха няколко шофьори. На Коматевско шосе, посока бул. "Никола Вапцаров", дърво се стовари върху автомобил в движение и стана причина за катастрофа и задръствания. На Пазарджишко шосе, до разклона за село Цалапица, масивен клон падна на пътното платно, което принуди шофьора да набие спирачките. Движеща се отзад кола обаче не реагира толкова бързо и последва сблъсък. До Околовръстното шосе, в близост до разклона за село Златитрап и кв. Прослав, пък вятърът отвя покрив на малка постройка и го запрати директно на пътя. Поривът заби ламарината точно между две преминаващи коли, след което го отвя настрани. Секунда раздели седналите зад волана от трагедия.  

Общината зове да се обезопасят скелета и билбордове

Кметът Здравко Димитров призова за повишеното внимание на гражданите през следващите 24 часа и увери, че работата на всички общински екипи е навременна и адекватна. От Общината напомниха, че строителните фирми са задължени да обезопасят оградите и скелетата на обектите, по които работят. Търговците също трябва да проверят дали рекламно-информационните им елементи са здраво укрепени, така че да не паднат под напора на вятъра. Същото се отнася и за собствениците на билбордове и други рекламни съоръжения.  

Оцени новината

Оцени новината
3.1/5 от 7 оценки
3.1/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Кадънзирева

Кадънзирева

29.03.2023 | 09:01

Този нефелен кмет социологията на бойко го докара. Гласувайте за бойко, за да има социология и за мен. Искам да изкудкудякам след изборите: другарю бойко, Пловдив е ваш.

Отговори
12 1
Минаващ

Минаващ

29.03.2023 | 08:56

Разголи бюрокрацията и корупцията в ГЕРБ и как съсипват всичко около себе си!!

Отговори
11 1
jana

jana

29.03.2023 | 08:12

О, я идете в Лаута - там след този вятър има нова порция изпопадали стари дървета, които никой не почиства. В уж зеленото сърце на града има стотици кубици паднали дървета. Всичко е обрасло като джунгла от храсталаци и китайски орех. Как пък за 20-30 години не се проведе една кампания да се засадят нови, хубави дървета-дъбове, борове, липи или др....Или целта е бавно да се съсипе растителността, за да може да се превърне тази територия в друго? Срам и позор за кмета на Тракия-вели кампаниийки, в които събират няколко човека да изнасят дървета-хубаво, но това не е задължение на гражданите, а на тези, които стопанисват квартала и града.. Пълен срам

Отговори
17 3
Чекмеджето

Чекмеджето

29.03.2023 | 08:22

Идеята е да стане място за хубави къщи за баровци! Бетон, бетон и пак бетон! Работа да има, ще сложим ред в хаоса - само гледайте!

Отговори
17 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?