Уникална миниинвазивна гръдна операция в УМБАЛ „Свети Георги“

Испански хирург ще демонстрира собствена иновативна методика

Уникална в световен мащаб миниинвазивна гръдна операция ще бъде направена утре, 28 октомври, в УМБАЛ „Свети Георги” от испанския гръден хирург д-р Диего Гонзалес Ривас. Той ще представи създадена от самия него методика – т.нар. унипортална видео-асистирана торакоскопска лобектомия. Лапароскопската интервенция ще бъде извършена в Интегралния център на 2 етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66 – База 2 на пловдивската университетска болница.

Организатори на демонстративната операция са Клиниката по гръдно-коремна хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ и Катедрата по специална хирургия към Медицински университет – Пловдив. Д-р Ривас практикува в Центъра по гръдна хирургия на Университетската болница „Хуан Каналехо” в Ла Коруня, Испания (Servicio de Cirugía Torácica, Hospital Universitario Juan Kanalejo, A Coruña, España).

Избраният пациент е 62-годишен мъж от Пловдив с диагноза карцином на белия дроб и очакванията се, че на втория ден след операцията той ще бъде изписан от Клиниката по гръдно-коремна хирургия.

Началният час на операцията е 8:30 ч. и тя ще бъде предавана на живо посредством видеовръзкана в X-а аудитория на 3-ия етаж на административния корпус в Хирургичния блок.

В същата зала след операцията д-р Диего Гонзалес Ривас ще изнесе публична лекция на тема: „Еволюция на миниинвазивната гръдна хирургия: от три към еднопортална техника, маншетни резекции и интервенции при неинтубирани пациенти”.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
лекар от УМБАЛа на "Св. братя Галеви &

лекар от УМБАЛа на "Св. братя Галеви &

28.10.2014 | 15:26

Нито с думичка не се казва колоко са велики \"Св. братя Галеви \" или \" Андрешко Костянев \" ! Да не би да се правят на \"умряла лисица \" ?!

Отговори
0 0
Petar-53

Petar-53

27.10.2014 | 18:11

Желая успех на доктора.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?