Следвайте ни

Умишлен атентат или опасна игра е опитът на детето от Пловдив?

Адвокат Емил Велинов: Детето не е обучавано, с него е било кореспондирано само онлайн

viber icon

В момента момчето си е вкъщи, чувства се много по-добре след излизането си от ареста. В непрекъснат контакт съм с родителите му. Това е едно обикновено българско семейство, в което има три деца и което се занимава с дребен бизнес. Това съобщи в сутрешния блок на bTV Емил Велинов, адвокат на 16-годишното момче, планирало да извърши терористичен акт на публично място в Пловдив и вербувано от Ислямска държава.

Родителите му са тези, които сигнализират на властите онова, което намират в телефона му, защото забелязват, че поведението му е променено. Те намират кореспонденция на английски с някакъв човек, който се представя за член на Ислямска държава, след което се предприемат необходимите мерки', посочва Велинов.

Съдебният защитник опроверга информацията, че детето е било обучено да направи експлозивите.

''Детето не е обучавано, с него е било кореспондирано само онлайн. Просто като всяко дете се интересува от взривни неща и по тази причина е започнало да си прави някакви взривни устройства. А и тези вещества стоят на тавана повече от месец. Ако е искало да ги ползва, щеше да ги е използвало досега. Направил ги е, защото е бил подведен от човека, както и от чисто любопитство'', обясни още той.

''Не е имал намерение да убие когото и да било, говорил съм и с психолога и той твърди, че в неговата глава никога не е имала такава мисъл. Това е толкова жалостиво и добро момче. Не може един човек с такова поведение да има цел да причини на някого нещо. Дори преди време, в един момент от своя живот, то е спасило братчето си'', разкри още адвокат Велинов.

''Наказателният кодекс предвижда от две до осем години лишаване от свобода. Според мен обаче това би било твърде тежко. Да, нека да има наказание, но да бъде справедливо, защото в крайна сметка говорим за едно лекомислие'', подчерта той.

По думите му вярното решение би било детето да остане в семейната среда, както е в момента, защото тя му действа положително.  

''Нека този случай бъде поука за всички родители да бъдат по-ангажирани с децата си'', завърши адвокат Велинов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?