46

УМБАЛ "Св. Георги" вдига паркинг с хеликоптерна площадка

Лечебното заведение обяви обществена поръчка за строеж на съоръжението, на стойност 17 427 502,99 лв. без ДДС

УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив обяви обществена поръчка за изграждане на покрит многоетажен паркинг с възможност за лицензиране за хеликоптерна площадка. Обектът ще е на мястото на сегашния открит паркинг за служители, с коридор към „Спешно отделение“ и обща разгърната застроена площ от 20 402 кв. м. Прогнозната стойност на обществената поръчка възлиза на 17 427 502,99 лв. без ДДС. В стойността са включени 10% за евентуално възникнали непредвидими строително-монтажни работи в хода на изпълнението на поръчката. Крайният срок за подаване на оферти или на заявления за участие е 5 януари 2023 г. - до 23:59 ч.

Както „Марица“ писа, проектът на лечебното заведение за модерна хеликоптерна площадка върху многоетажен паркинг, бе изготвен миналата година и внесен за съгласуване в РИОСВ Пловдив. В инвестиционното предложение е предвиден строеж на отворен гараж с три покрити нива, а покривът ще е четвърто ниво за паркиране. Хеликоптерната площадка ще се разположи над двулентова спираловидна рампа на сградата като естествено нейно продължение и ще е издигната на 12.2 метра от терена. Капацитетът на съоръжението е за 600 автомобила и ще може да се ползва както от  служители, така и от пациенти и придружители до основните подходи към болницата.  

Изграждането на хеликоптерната площадка ще разшири възможностите за оказване на специализирана медицинска помощ, като гарантира въздушен превоз на тежко пострадали пациенти от зона на инциденти, аварии и бедствия до болницата, за осъществяване на спасителни операции и др. Важното е до нейното построяване и пускането й в експлоатация, което по план е предвидено за 2026 г., държавата най-после да закупи дълго чаканите медицински хеликоптери. В края на ноември 2022 г. бе прекратена обществената поръчка с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“. Процедурата се провали, тъй като единствената подадена оферта надвишаваше максималният финансов ресурс, предвиден за целта от Министерство на здравеопазването. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
123

123

03.01.2023 | 15:19

Понеже все няма пари! ще дам предложение от къде можем да намерим пари за хеликоптери пък може да останат и за други неща за които все няма пари. През 2023 г няма да плащаме за парламент и без това той не работи а някакви готованковци си получават тлъсти възнаграждения и дори и пари за работа на комисии!! До като не заработи стабилен парламент пари нема, така както няма за много неща. Спестеното отива за хеликоптери!

Отговори
10 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?