Улиците - дупка до дупка. Осем милиона за асфалт

Асфалтирането стартира до края на юли, предвидили сме за настилките около 8 млн. лева, уверява кметът Иван Тотев

Лятото е в разгара си, топло е, няма дъжд - благодатно време за уличните ремонти. Дупки в Пловдив дал господ. На Коматевско шосе, след като по сигнал на шофьори кметицата на “Южен” доц. Павлинка Кацарова разпореди да запушат опасната яма, цъфна още една.

Паветата отново хвърчат изпод колелата на автомобилите, рискувайки да строшат стъклото на някоя от преминаващите коли и да убият човек. Лошото е, че се отварят и други, а шосето не е включено в програмата на ремонти за тази година.

Ще се кърпи. По бул. “Н. Вапцаров”, “Ст. Стамболов”, “Д. Талев”,  “Ал. Стамболийски”, между блоковете в жилищния комплекс “Южен” се кара между кратерите, ако успееш да ги избегнеш.

Така е и в район “Централен”, където освен разбитите улици е пълно и с поломени тротоари.
Офанзива за преасфалтиране на окаяните ни улици не се забелязва, с малки изключения. В “Централен” с прясна настилка са отсечката на ул. “Иларион Макариополски” и ул. “Тодор Бурмов”.

По договор, подписан още в миналия мандат, тези дни започна разширението на бул. “Марица-юг”. Неколцина работници от “Жилфонд” кърпят старите плочки на централния площад. И по районите тук-таме запушват особено опасни дупки.

Какво става? Защо не се виждат валяци и не мирише на нов асфалт, след като за уличните настилки са планирани милиони? Провеждаме конкурси за избор на изпълнители, по-голямата част от процедурите, включително и по районите, приключват и реално ще се работи през август, септември и октомври, обясни кметът Иван Тотев.

Ремонтите нямаше как да стартират по-рано, защото бюджетът беше приет през март. Изборът на фирмите е дълъг - обявите за големите поръчки трябва да стоят на сайта на Агенцията повече от месец. А офертите се  гледат под лупа, за да няма повод за обжалване.

В средата на юли ще започнем да асфалтираме, но реално ще се работи през август, септември и октомври, увери кметът. Тази седмица се очакват резултати от конкурса за обществена поръчка за 4 млн.  лева, която включва седем позиции.

Обявен е конкурсът за още 2 212 000 лева, районите имат за ремонт на улици и тротоари 1,5 млн. лева, отделно ще търсим изпълнители за  реконструкцията на бул. “Руски” и на Пещерско шосе, изброи Тотев.

“Руски” ще се  разширява от западната страна при моста на Герджика, Пещерско шосе ще се удвоява от жп прелеза до бившия магазин “Направи си сам”. Предполага се, че тази година за уличните ремонти ще бъдат вложени най-малко осем милиона лева.

Къде ще има нов асфалт, докато дойде зимата?

Според условията на най-големия конкурс, който е на финала, настилка ще се подменя на бул. “6 септември” от кръстовището с “Васил Априлов” до пл. “Шахбазян”. Преасфалтиране е предвидено на бул. “Цар Борис III Обединител” от Чифте баня до Сточна гара, като в същата поръчка е включено и разширяването на кръстовището до бившата клиника за патологична бременност.

Ремонт ще се прави на бул. “Александър Стамболийски“, на бул. “Христо Ботев”, до табелата на “Асеновградско шосе”, на ул. “Перущица” от пресечката със “Свобода” до тази с Пещерско шосе, при надлез “Скобелева майка”.

Дано няма обжалване, кръстят се общинари. Поръчката за 2,2 млн. лева, обявена в края на май, е спряна заради жалбата на асеновградската фирма “Запрянови - 03”. Тя оспорваше конкурсните условия пред Комисията за защита на конкуренцията, но миналата седмица оттегли жалбата.

Сега общината трябва да чака комисията да прекрати производството, за да продължи процедурата. А в нея са включени ремонт на калдъръма в Стария град и на “Райко Даскалов”, нови тротоари.

В “Южен”, където картината с дупките е най-драматична, в началото на юли ще има избран изпълнител. Ремонтите ще започнат вероятно в средата на юли, ако няма обжалване, от улиците “Пере Тошев”, “Кокиче”, “Череша”, “Балатон”, “Болград”, “Енос”. Програмата е за 300 000 лева.  Всеки ден има сигнали за дупки, потвърди доц. Павлинка Кацарова.

Кметицата на “Централен” Райна Петрова първа е избрала фирмите, които подкараха валяка. Но парите, с които тя се разпорежда, са малко - 160 000 лева. Затова и списъкът тук е кратък - асфалтиране на седем улици.

Нов асфалт ще има на ул. “Мадара”, заприличала на дунавски вълни. Там през зимата е кал до клоне, през лятото - облаци прах.  В “Северен” преди няколко дни са закърпени ямите до моста на Адата.

Последната отсечка на бул. “България” не е ремонтирана. Кметът Ральо Ралев беше се амбицирал до края на май да не остане нито един кратер в района, но настилката е толкова стара, че непрекъснато се пробива.

В поръчката е включил и запълване на пукнатини с битумна смес, за да не се превръщат в дупки. В “Северен” парите за уличните ремонти са 124 000 лева, от които 20 000 лева се заделят за аварийни.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
okok

okok

03.07.2012 | 01:17

ГАДНи долняги, искаме улици не калдъръми!!! парламента жв пламации

Отговори
0 0
Тъпо

Тъпо

02.07.2012 | 18:30

Сигурно ще е много тъпо, след като бюджетът бъде приет през месец декември, конкурсите да се обявят през януари, всички процедури по тях да са приключили до март, а през април да тече ремонтът вече в разгара си! А още по-тъпо ще е поддръжката на улиците в един район да бъде предложена за период от 4 години на една фирма, пък тя да си избира дали да кърпи през пролетта, лятото или есента - важното е хората да не се оплакват от дупки! Тогава автосервизите ще започнат да страдат от недостатъчни поръчки и ще ги налегне криза, а общинският съвет не би искал да допусне това!!!

Отговори
0 0
КОПИРАНО

КОПИРАНО

02.07.2012 | 15:20

"Какво да кажем - снимките не само говорят, ами направо крещят!Като гледам какви наистина "снаряди" са започнали за се оформят, то това си е безотговорност и чисто престъпление срещу хората,преминаващи по този участък. В тази ТЕРИТОРИЯ, наречена БЪЛГАРИЯ, където в култ се издига некомпетентността, вулгарното,безотговорното и просташко поведение на власт имащите, можем да очакваме да се случи и убийство от паве, за което за пореден път ще бъде оформено - неизвестен извършител!А причинителя в случая ще е ясен - една патка, която е гъска, седнала на стол който определено не е за нея! Какво да очакваме от кметицата на този район, когато точно под нейния офис прозорец, в западната част на платното, (което е изключително натоварено), има разбит паважен участък ,на разстояние повече от 10 (десет) метра. Излизайки пък от Кауфланд и Лидъл, пак точно под нейния прозорец, червената светлина на светофара ,от много време МИГА !? И тук искам да задам един риторичен въпрос към Б.Борисов. Виждаме старанието и желанието да направите нещо в тази територия. Магистрали – добре ,но хората от квартала ще минат ВЕРОЯТНО веднъж в годината по тях, а Вашите хора,които Вие поставихте по места,ги принуждават да лавират по тези минни полета. И ще чакаме един единствен гръм от „снаряд”, който може да е фатален! Омръзна ни да слушаме - нямало пари!!!??? Ами като няма пари, какво заработват Общинските чиновници?Защо се поддържа такъв огромен щат?Парите на Пловдивският данъкоплатец,само за заплати на некадърни и не работещи чиновници ли отиват? Но за това сме си виновни ние - народът. Всъщност поета е казал- не НАРОД, а МЪРША!"

Отговори
0 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

02.07.2012 | 15:01

А бе,Павлинке,а бе " дялан камък ",ти от университетски кадър, през школски началник,до районен кмет.От кое повече разбираш.Май, най-много от келепира. Защо не вземеш да пътуваш всеки ден по " Коматевско шосе " и обратно до кметството пък дано не те цапардоса някое паве, че само в теб ни е надеждицата :D

Отговори
0 0
БОБ

БОБ

02.07.2012 | 14:15

Aма тоя няма, няма и все повтаря едно и също,чули сме го това бе човек вече няколко пъти.Сякаш те е страх да се стегнеш и да го направиш-та това е за десет дена работа.И не се моткай,че туко виж лятото свършило и дъждовете дошли .

Отговори
0 0
ха-ха

ха-ха

02.07.2012 | 11:58

"Кметицата на “Централен” Райна Петрова първа е избрала фирмите..." Кметицата на “Централен” Райна Петрова навремето си избра една фирма, дето така закърпи Руски, че човек да съжали за старите дупки. Един чичо насипваше нещо черно, пепел ли, асфалт ли с лопата, а друг отъпкваше с ботуши и после с един дънер с две дръжки.

Отговори
0 0
гражданин

гражданин

02.07.2012 | 11:54

И да предложа нещо градивно, което вероятно ще хареса на мнозина - ако господин кмета Иван Тотев притежава по един хотел на всяка по-главна улица в Пловдив, ние пловдивчани можем да разчитаме, че поне по тези улици няма да има дупки. Освен от улицата на хотел "Империал" мога да дам пример и с град Сливен, където единствената улица без дупки и зарязани изкопи беше тази на хотела на Лечков "Империа".

Отговори
0 0
nnn

nnn

02.07.2012 | 11:36

И преди са се правили ремонти на дупките,но странното е,че след два три месеца същите дупки зейват отново.Дано сега да не е така вече.

Отговори
0 0
Дражко

Дражко

02.07.2012 | 11:19

Тъй,тъй.....После като почнат дъждовете-тогава асфалтирайте.Вашта мама некадърна,рушветчийска....Пфу..

Отговори
0 0
ние сме на пост денонощно

ние сме на пост денонощно

02.07.2012 | 11:08

Вечно недоволните и плюещи наред мижитурки отново сме по форумите.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?