Следвайте ни

Уличните лампи преобразяват градския дизайн СНИМКИ

Пловдив може да се поучи от осветлението в морската столица

viber icon

Модерните мегаполиси по света днес обръщат особено внимание на малката градска архитектура. От всеки характерен обект, паметник или място, до тяхното ефектно осветление вечер - това отличава градовете и се помни най-много от туристите.

Осветлението е особено важен елемент от градския дизайн. С него градът става жизнен, става любимо място за живот, за работа, за игра, за забавления и за почивка.

Чрез архитектурно-художественото осветление се акцентират по нов начин забележителностите на архитектурни обекти, исторически, обществени сгради и паркове. Тенденцията да се използва този вид изкуствено осветление все повече се развива, разширяват се и техническите средства и технологии за тяхната реализация. Едновременно с това се повишават изискванията за художествената стойност, естетичното въздействие, енергийната ефективност и ергономичност на осветяваните обекти. „Лампите в градския дизайн имат различна функция. Уличното осветление е свързано с безопасността на хората и транспорта, но също така те ни помагат да се предпазим от кражби и нападения. Другата им функция е чисто естетичната.

Що се отнася до ефектното изкуствено осветление, много се направи в града ни в последно време. Това, което обаче прави впечатление, е голямото многообразие във вида на използваните източници на светлина - както по цвят и по технически характеристики, така и в начина на тяхното оформяне“, коментира за „Марица“ инж. М. Младенов, чиято фирма работи в областта на модерното електроинженерство. Експертът поясни, че организирайки пространството в града,

Община Пловдив е задължена да отделя внимание и на уличното осветление. „Не е необходимо то да е еднакво в целия град, напротив - функцията на отделните улични лампи е различна”, поясни спецът. Това, което го притеснява, са безразборните решения - примерно, някои предприемчиви често своеволно поставят по фасадите прожектор, с който да следят какво се случва с паркираната им наблизо кола. „Това, освен че е вредно за зрението на преминаващите, е и грозно - една чиния, сложена върху кооперацията, която свети. Това категорично не трябва да се допуска!” – предупреждава Младенов.

Добрите примери идват от морската ни столица Варна, твърди инженерът. Там от години към Общината функционира специално звено, което се занимава с външното осветление на паметници, паркове, улици и детайлите, които подчертават фасадата. Общината не прави голям разход в случая, но пък точно тя организира и подрежда системата. Стъпвайки на закона, общинските служители следят за естетиката на уличните лампи и всяко своеволие от страна на инвеститорите се наказва със сериозни глоби.

Другата им роля е да са в контакт с частниците, собственици на сгради - паметници на културата. „Ето защо предлагам тук, в Общината, също да се сформира такова звено с участието на архитекти и светлотехници, което да контролира и регулира инвестиционните идеи. Повече от всякога е необходимо уличното осветление да се контролира от местната администрация и това да става не по силата на разпореждането и натиска, а на диалога!”, обобщава експертът.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?