Следвайте ни

Улицата на книжовника в Пловдив - малко арт и много бира

По паважа зад старите хали и до днес разказват легенди за къщата, в която отсядало царското семейство, и ателието на обущаря Артин

viber icon

Всички ние много обичаме своя Пловдив. Познаваме ли го обаче? "Марица" реши да провери, като започна от най-важното - хората и улиците на този вековен град. Наш екип ще ви гостува, за да ви попита на кого е кръстена вашата улица и какво знаете за този човек. Очакваме да ни разкажете още кои са най-известните хора, живели и живеещи в квартала ви. Ще изберем заедно и най-красивата къща на вашата улица. Очаквайте ни!

Ул. „Йоаким Груев" в Пловдив е една от основните артерии, по които трябваше да пулсира животът на творческите индустрии в "Капана". Започва от южния бряг на Марица, преминава през бул. "Шести септември" край сградата на ОД на МВР и зад гърба на старите хали стига до "Железарска". 

Улицата е запазила много от духа на времената, в които е живял големият книжовник. За жалост, тук днес няма нито една книжарница. За сметка на това има десетки заведения. "Превърнаха всяко помещение, което е широко малко повече от квадратен метър, в кафене или кръчма. И дори и с по една маса отвън, пак има клиенти", радва се Виктория, посочвайки уютно ресторантче, което посреща клиенти с табела, на която пише: "Хубавият ден започва с чай и завършва с вино". В интерес на истината обаче повече оборот носят кафето и бирата. 

По протежението на улицата освен пейки и столчета, приканващи за отдих и напитка, има десетки малки ателиета, които привличат туристите с изобретенията на местните майстори. От дървени витрини се виждат пъстри ролки с памучни платове, парчета от кожа, ръчно изработени бижута от кехлибар, панделки от естествени тъкани и още куп интересни предмети. Старите аристократи от "Капана" все още си спомнят за легендарното ателие на майстор Артин. Нямало пловдивчанин, който да не знаел за прочутия обущар.

„От зори до здрач работилницата му била пълна с клиенти. Целият град се доверяваше на бай Артин", казват по-възрастните. За съжаление, сега на мястото има новопостроена кооперация, а от ателието на Артин отдавна няма и помен.

От една година улицата е пешеходна зона. Това решението на градската управа разделя квартала. „Това беше най-голямата глупост, която можаха да измислят. Сега е почти невъзможно да използвам колата си. Нито има къде да паркирам, нито как да се върна, ако веднъж изляза от паркомястото", възмущава се Христо, който живее от десетилетия в сграда, строена през 1933 г.

Съседите му обаче са на съвсем друго мнение. Седнали на едно от многото кафенета на ул. „Йоаким Груев", те разпалено разказват случки още от времето на социализма, когато на мястото са се помещавали стъкларница, известен магазин за дюшеци и работилница за обработване на метал. Хора отблизо и далеч идвали точно тук, доверявайки се на най-добрите занаятчии в България

Емблематична си остава къщата, в която се смятало, че някога отсядало царското семейство. Съседи пък твърдят, че на улицата дълги години е бил домът на футболната легенда Христо Бонев.

Днес една от атракциите е арт инсталацията, дарена от Алберто Гарути. Идеята му свързва уличното осветление на "Йоаким Груев" със специални бутони в четири от най-големите родилни отделения на Пловдив. При всяко новородено бебе, проплакало в града под тепетата, лампите за секунди засилват светлината си, оповестявайки добрата вест.

„Йоаким Груев" е една от най-харесваните пловдивски улици. В сърцето на "Капана" тя ежедневно посреща и изпраща стотици пътешественици. Фигурира в албумите на безброй туристи и съществува в спомените на всички нейни обитатели, които все още пазят в домовете си черно-бели снимки, напомнящи за миналото.

 

 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?