Следвайте ни

Улица в Стария град лудна от спукани тръби СНИМКИ

viber icon

Спукана водопроводна тръба наводни за пореден път ул. "Петко Славейков" в Стария град. Това се случва средно по веднъж в месеца, оставаме без вода с часове, ВиК идва разкопава, оправя теча и си заминава, разказват живеещите там.

Засегнати са постоянно около 30-40 семейства. Предишната авария на "Петко Славейков" е била миналата седмица. Направо луднахме от две години, казват хората.

"Защо ВиК дружеството не вземе и не оправи водопровода на цялата улица веднъж завинаги? Така няма да се стига до абсурда тръбата да се пука през седмица", пита живеещият на улицата Чило Попов.

Хората се оплакват и от ниско налягане в тръбите. На втория етаж на къщите от крановете едва капе. Пукането и оправянето на тръбите пък ги пълни редовно с инертни материали, които захабяват машините.

От ВиК казаха, че знаят за новия теч.

"Личното ми мнение е, че всички стари мрежи трябва да бъдат сменени. За да стане това в България, ще са необходими 14-15 милиарда лева. Водопреносните мрежи се изграждат от общините и съответно от държавата. ВиК е само експлоатационно дружество", каза инж. Антон Гълъбов от оператора.

Дружеството има бизнес план, в който са заложени инвестиции за малко над 3 милиона лева годишно.

"Няма как да стигнат за всяка една подмяна и улица - няма как да сменим цялата мрежа", казва инж. Гълъбов.

Той напомня, че мрежата в Стария град е в доста по-добро състояние от останалите места в града.

"Там се използват Манесманови тръби - те са отпреди 100 години, правени са с немски материали и от немски специалисти - така, че там не е толкова страшно", убеден е инженерът.

Водата за Стария град идва от голям водоем на Бунарджика. "Това е т. н. "висока зона". Няма как да се промени налягането - водата идва по гравитачен  метод. След авария можо да се усети и по-слабо налягане, но после то се оправя", обяснява инж. Гълъбов.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?