71

Украинци засадиха 5000 минзухара на надеждата до паметника на Кудоглу

Украински бежанци и доброволци от Български червен кръст засадиха 5000 минзухара около паметника на дарителя Димитър Кудоглу и в парка на бившата Белодробна болница. „Избрахме това цвете, защото то е символ на надеждата“, каза Наталия Елис само ден след като Владимир Путин обяви анексията на Херсонска, Запарожка, Луганска и Донецка области. 

Ирина от Киев бе първата, която засади луковица на минзухар в парка на бившата болница, която сега е център за настаняване. Помагаше й Таня от Чернигов, която е прекарала 39 дена в бомбоубежище в родния си град. Всички, които садиха минзухарите бяха инструктирани как да поставят на 5 сантиметра дълбочина в земята луковиците им.

Учениците доброволци от БЧК донесоха пита – символ на българското гостоприемство, а живеещите в центъра бяха приготвили различни закуски, които са типични за Украйна. В специална кутия се пускаха дарения.

На голямото засаждане на минзухари пристигна и инж. Румен Недялков, който ще открие в центъра кабинет по електротехника и електроника, където ще обучава украински деца. „Започваме с няколко деца, но след време се надявам да се запишат още“, каза бившият кадър на „Асарел Медет“ и на ЗЗУ в Пловдив.

Наталия Елис раздаде благодарствени писма на почетния консул на Украйна Димитър Георгиев, на зам.-кметовете Георги Титюков и Стефан Стоянов, както и на общинския съветник д-р Веселка Хистамян. Те са от фондация „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. 

Елис смята, че Пловдив трябва да бъде обявен за „Най-добрия град за Украински бежанци в Европа“. „Хора от Варна, Бургас и София ни питат как сме направили толкова хубав център. Пловдив се погрижи най-добре за украинските бежанци“, каза Наталия Елис.

 


 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Яд,....

Яд,....

02.10.2022 | 01:03

Абе да ви е.б.а майката тъпа.... Какви глупосто ни занимавате...цял ден си чепкат п.у.тк.ите украински, храним ги ,поим ги и видиш ли о чудо : насадили жълти минзухари!Бизделници нагли! Днес в Лекси ми изкривиха очите с големите пълни до горе колички....а нашите родители треперят как ще изкарат зимата... Тоя ши.бан ЕС да праща пари за нас не з а тия никаквите....нито са в ЕС нито нищо.. Да си наврът жълтите минзухар в г.ъ.зовете и във вашите писачи на тъпотии...

Отговори
4 1
Удуду

Удуду

01.10.2022 | 20:31

Хващам се на бас че от тях един не говори украински

Отговори
3 2
да са живи и здрави!

да са живи и здрави!

01.10.2022 | 15:27

Кой го интересува соросояди?

Отговори
4 10
А някой да се интересува

А някой да се интересува

01.10.2022 | 15:31

от ругатните ти?

Отговори
8 1
Δα сα живи и здραви

Δα сα живи и здραви

01.10.2022 | 16:44

δοκлукα си ε δοκлук.... Не иска да отиде на фронта да се бие за Путьо Владимирович и т'ва е! Предпочита да пише в "Марица-та" щот' са му дали тая възможност.

Отговори
3 1
Четем

Четем

01.10.2022 | 15:07

Украинците засадиха, украинците почистика ...... а руснаците? За тях няма да прочетем, че чрез изборни манипулации и корумпирани пари си назначиха президент, зависим от руските репресивни служби и правителство с което ограбиха милиарди левове от българите. ТЪМНИНА, ПОВЕЧЕ ТЪМНИНА!!!!

Отговори
9 6
Просто руснаците не бягат в България

Просто руснаците не бягат в България

01.10.2022 | 15:30

Предпочитат Финландия, Грузия, Казахстан, Турция. И още. Тук дойдоха предимно жени и деца, в изброените страни млади мъже. Как ги виждаш да садят цветенца?

Отговори
2 5
Що да не

Що да не

01.10.2022 | 15:52

Що да не посадят цветенца? Това също е интересно, когато орките вероломно нахлуха в Украйна, тукашните русороби се подиграваха на украинските жени и деца, че бягат от войната а сега 500 000 мъже руснаци избягаха от мобилизацията само за седмица. И това е световен прецедент, винаги хората бягат когато страната им е нападната а орките бягат от страната си защото са нападатели!

Отговори
9 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?