1553

Украинци разкрасяват паметника на Кудоглу с 5000 минзухара

Бежанците черпят с борш в събота

Нова инициатива предприемат украинските бежанци, настанени в бившата Белодробна болница в Пловдив. В събота те ще засадят минзухари около паметника на големия дарител Димитър Кудоглу, който се намира в двора на болницата.

„Близо 5000 цветя вече са на път. Минзухарите са символ на надеждата и сме си поставили за цел да възстановим парка около сградата, като го наречем „Парк на надеждата” - надежда и за България, и за Украйна за мир и развитие”, коментира Наталия Еллис, която ръководи Центъра за настаняване на бежанци.

Украинците още през пролетта се бяха погрижили за възстановяването на паметника на Кудоглу, който беше замърсен и с липсващи елементи. През лятото изчистиха парка, който заема над 5 дка площ, като събраха  падналите клони и отпадъци, включително болнични. „Огромна благодарност за подкрепата, която ни оказаха общинските предприятия „Чистота” и „Градини и паркове”, подчерта Наталия Еллис. 

В същия ден, на 1 октомври, бежанците очакват на гости дарителите, които им помагаха да оцеляват от началото на войната. В акцията ще се включи и почетният консул на Украйна Димитър Георгиев. След засаждането на минзухари около паметника на Димитър Кудоглу за всички ще има почерпка - украински борш, салата, вареники. 

Настанените в бежанския център имат нужда от зимни дрехи. Не е задължително те да бъдат нови, може и да са втора ръка, стига да са чисти. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
а в Украйна бг паметниците

а в Украйна бг паметниците

30.09.2022 | 14:01

ги драскаха с: чамодани за София!

Отговори
0 0
Омръзнаха ми

Омръзнаха ми

30.09.2022 | 11:53

Стига сте ни навирали укрите! Имаме достатъчно проблеми. Беднотия, демографски срив, липса на държавност, какво ли не. Улиците са пълни със скъпите им коли. Те са ни важния проблем. Аман!

Отговори
2 2
!!!

!!!

30.09.2022 | 12:03

Хората, настанени в белодробна болница не са тези със скъпите коли. Има и много деца. Бъдете хора, бъдете християни! Войната е много лошо нещо...

Отговори
3 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?