46
Следвайте ни

Ужасени родители: Смъртна опасност дебне децата ни на един клик разстояние

viber icon

„Не може да продължава така. Не мога да се примиря с факта, че само след 5 минути детето ми може да го няма заради някаква тъпотия в социалните мрежи. Това приложение трябва да се изтрие и никога повече да не вижда бял свят. Или поне да е само за пълнолетни и достъпът да е силно контролиран. Сън не ме хваща само като знам, че и в телефона на моето дете имаше TikTok”. Това споделя 30-годишната майка Славена от Пловдив във Фейсбук, след като осъзнала, че до приложението има достъп 8-годишният й син.

Темата за TikTok предизвикателствата се дискутира широко из форумите, из социалните мрежи, в родителски и ученически платформи. Това е тема за разговор между майките в парка, на работното място, между родителите вкъщи. 

„Марица“ разговаря с 28-годишната Гергана, която е майка на 6-годишно момиче. Детето й  борави с телефон, като засега не й се позволява достъп до никакви социални мрежи. Но Гергана се опасява, че този момент ще настъпи.

„Телефонът се превърна в оръжие в ръцете на децата. На клик разстояние там има всякакви опасности. Със сигурност не може да се забрани на детето да има мобилно устройство, още по-малко може да се следи 24/7 какво прави с него. Не е лошо поне от време на време да се поглежда какви сайтове и мрежи използва. Остава рискът от закъсняла реакция обаче. Според мен трябва много усилено да се говори за всички тези опасности, а не отговорността да се прехвърля изцяло на родителите. Да, ние сме най-важното звено, но трябва полиция, учители, всякакви експерти да повтарят и обясняват до какво могат да доведат социалните мрежи и пренасянето на цялото ежедневие в тях. Не виждам обаче такава загриженост за децата. Обикновено трябва да се случи нещо фатално, за да се говори. Но и тогава всяко чудо е за три дни“, коментира тя.

Гергана е на мнение, че няма как да се премахнат подобни приложения, но определено трябва да се засили контролът на съдържанието в тях.

Призивите на родителите засега остават безгласни.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?