Следвайте ни

Ужас! Горещи вълни ще морят пловдивчани

viber icon

Пловдив е сред най-рисковите области за горещи вълни в бъдеще. Убийствени жеги ще морят също населението на Благоевград, Хасково, Кърджали, Стара Загора. В Северна България пък горещи нахлувания ще има най-осезаемо в Плевен, Русе и Велико Търново. Това разказа Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването по време на уебинар на climateka.bg на тема "Климатични промени, горещи вълни и човешко здраве".

Горещите вълни се наричат „тих убиец“ и са най-смъртоносния климатичен феномен, допълни тя. 

„Гореща вълна“ за умерения пояс, където се намира и България, означава период от поне три последователни дни с температура на въздуха над 30 градуса. Високи дневни температури, съчетани с нощни над 20 градуса, които не дават възможност на тялото да си почине, е много лоша комбинация. И е много важно къде точно  се намираме в жежките дни.  Изследване сочи, че температурата в центъра на града е поне 5 градуса по-висока от температурата в парка или в предградието. 

Според различни проучвания жените са по-уязвими от мъжете при горещо време – смъртността при тях е по-висока във всички възрастови групи. Жените имат по-висока температура на тялото и на кожата, а в отделни страни вероятно роля играе и строгото разделение на мъжка и женска работа, посочи д-р Спасова. Така извършването на някои определени дейности навън или вътре в помещението (например готвене), както и носенето на определено облекло от жените, може допълнително да засили неблагоприятното въздействие на горещото време.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

До Бъбу

До Бъбу

09.06.2021 | 13:27

Бъбу, куха лейка си...

Отговори
6 0
Бъбу

Бъбу

09.06.2021 | 12:42

Тази що само плаши народа, нали нощ били лоши защото плашели хората. Какво иска да ни каже тази асистентка от някакъв си център по обществено здраве, поне да беше метеороложка щеше да бъде по интересна. Да не би да ни съжалява, нека не се коси, да погледне сутрин температурите по телевизиите и да види че в цяла БГ са високи и в цяла Европа. И изобщо що за простотия.

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?