Следвайте ни

Угасна писателката Величка Настрадинова

viber icon

Пловдив изгуби обичаната си писателка Величка Настрадинова - жената, която можеше да напише и фантастичен роман, и исторически, и сборник разкази за своето родно място - "Градът на жеравите", и сладкодумно да разкаже на малчуганите "33 приказки и половина". 

Сдържана, топла, пестелива в думите и аристократ по душа, винаги с котка наоколо и с една златна пудра за мустаците й в приказките си, Величка Настрадинова оставя над 20 книги.

Родена е през 1936 г. Дипломиран музикант и дългогодишен челист в пловдивската филхармония. Била е преподавател в Музикалното училище под тепетата.

Още първата й книга - "Дядо Пип", издадена през 1969 г., печели награда "Пловдив".

Следват "Госпожица Вещицата", "Белите на доктор Беля", "Закриването на Америка", "Къдрави приказки", "За змейовете и вампирите", "24 чисто нови приказки".

През 1989 г. получава награда на Съюза на българските писатели за най-добра детска книга - за "Невероятната Марта", а през 2004 г. отново е отличена с награда "Пловдив" - за книгата си "25 приказки и половина".

Лауреат е на българската нарада за фантастика "Гравитон", както и на литературната награда "Христо Г. Данов". През 2012 г. е удостоена с награда "Пловдив" за сборника разкази "Градът на жеравите".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?