Следвайте ни

Удържахме бреговете на р. Марица, но изтървахме островите

viber icon

Островите на Марица за няколко години пак заприличаха на джунглата в Амазония. Те трябва да бъдат разчистени и това да стане най-късно следващата година. Това каза преди седмица кметът Здравко Димитров. Той припомни, че през август 2005 година градът едва не бе наводнен. Реката тогава преля на няколко ниски места и се очакваше да отнесе крайбрежните булеварди. „Добре че коритото тогава бе почистено! Една вълна като онази да дойде, и ще стане голяма беля в града”, допълни кметът.

От "Басейнова дирекция - Източнобеломорски район" обясниха, че в рамките на града поддържането на бреговете е задължение на кметовете. "Ние по-скоро се грижим само за  речното ниво. Не можем да се произнесем по отношение на визия, философия или политиката, по която се извършва това. Местните власти са водещи тук", каза шефката на дирекцията Василка Чопкова.

Този път не става въпрос за козметично подкастряне, а за разчистване на бреговете и островите с багер - така както бе направено за последно през 2005 година. Растителността трябва да се извади от корен. Тогава почистването излезе около 4 милиона лева.

В момента Общината отделя по 120 хиляди лева годишно за косене на бреговете, но то вече не може да се усети. Има специална бригада от 7 души към ОП „Паркове и градини”, която се занимава само с това. Бригадата реже самораслата дървесна и храстова растителност, без обаче да я изкоренява. Шефът на дирекция „Екология” към Общината Вяра Колева припомня, че за  8 години не е допуснато по бермите (ивицата между водата и каменния бряг) да израснат дървета. Пропускливостта й е добра.

„Предстои обаче ново цялостно почистване с  премахване на кореновата система. По островите вече има израснали дървета, които е добре не само да се изрежат, но и да бъдат изкоренени. Нека не забравяме, че реката е защитена зона по „Натура 2000“ и че всяка намеса трябва да бъде добре подготвена, така че да не засегне зоната”, каза Вяра Колева.

През тази година бе възложена преценка на предложената технология за почистване на река Марица в „Проект за укрепване и социализация на речното корито на р. Марица”. То е в границите на града в участъка от пътния възел на околовръстния път до изградения шлюз в източния край. Търсят се природосъобразни и щадящи околната среда методи за премахване на дървесната и храстовата растителност. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Далавера.БГ

Далавера.БГ

27.10.2020 | 12:37

Ааайде на далаверката с копането и почистването на коритото на река Марица. Толкова лесни пари за крадене, че няма накъде повече. Вече се чудят как да подготвят с пропаганда обществото и да му вменят техните виждания, за да се докопат до кинтата. Проектът на социализацията беше едни 40-45 млн лева - ще падне голямо "усвояване". ;) Новата директорка на Басеновата дирекция да седне на "Д'-то си да прочете какви са им документите относно "План за управление на речните басейни". Доскоро и тя беше в Община Пловдив, та нищо чудно да са я сложили на поста директот в басейновата, та да текне кинтата по-лесно. Всяка схема за "усвояване" на пара се подготвя предварително - и най-важното е да имаш хора-калинки на важните държавни постове, пък после кинтата сама теква към теб. ;)

Отговори
3 0
Мастър

Мастър

27.10.2020 | 12:30

Вие, Уважаеми калинки,оправихте мостовете и почнахте коритото??? Май не Ви притеснява факта,че скоро с акъла си ще оставите половин Южна България отрязана!!!! Недай си Боже,при срутването им има и жертви!!!Зико НИ ТЪ БИА МАЙНА!!!

Отговори
1 0
Стефан

Стефан

27.10.2020 | 10:04

Много се е загрижил кметът, защото доста от кранчетата секнаха! Сега намери едно виме, от което скоро не е сукано, и от 1-2 седмици подработва общественото мнение колко важно и неотложно е да се похарчат 4-5-6 милиона лева за работа, която всъщност една тумба мургави събратя , едно малко багерче, камионче и десетина резачки ще свършат за не повече от 5-цифрена сума!!!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?