Следвайте ни

Учителката от първа линия: Пандемията ни направи повече човеци

viber icon

Много ми е трудно да стоя на дистанция от децата, когато искат да се гушнат в мен, казва Мария Узунова, директор на детска градина „Елица”.

 

Животът ежедневно ни доказва, че жените са по-силният пол. Те са и майки, и съпруги, трудят се и у дома, и в офиса, справяйки се успешно и на двата фронта. Пандемията бе ново предизвикателство за целия свят. Голяма част от жените са на първа линия не само в борбата за оцеляване и грижа за болните. На първа линия са и тези,  на които поверяваме децата си в училище, в яслите и в детската градина. И в нетипичните и трудни условия, при които сме принудени да живеем, трябва да сме им още по-признателни, че продължават да възпитават, да обучават и да се грижат с душа и сърце за подрастващото поколение. И да не ги поздравяваме само на 8 март и в Деня на будителите, а с отношението си да правим всеки техен ден празничен, защото го заслужават.

COVID-19 ни преобърна на 180 градуса, най-вече в отношението към децата. Трябва да стоим на дистанция от тях, което е много трудно, защото основното е да им показваме обичта си ежедневно. За да предпазим и тях, и себе си, по-рядко ги прегръщаме и целуваме, но когато детенце се гушне в мен, естествено, че и аз го гушкам", казва Мария Узунова, директор на детска градина „Елица” в район „Западен“. В детското заведение малчуганите са разпределени в 9 групи, 2 от които са за деца със специални образователни  потребности, а всяка група си има име - „Слънце“, „Дъга“, „Мечо Пух“, „Храброто петле“, "Калинка", "Веселячета“, „Детелинки“ и др.

Като всяко учебно заведение и там заради пандемията се работи при строги правила, дезинфекция и мерки за сигурност. Миналата година с обявяване на извънредното положение учителите преподават по различни платформи онлайн от 13 март до 26 май, а след това от 30 ноември до 4 януари. След Нова година децата са толкова зажаднели за детската градина, че плачещите преди сега ходят с удоволствие.

„Голямо предизвикателство беше за всички нас да се настроим на нов режим от днес за утре, но се справихме. Изживяхме и тежки моменти. Имахме карантина в първа група, което бе стрес за деца, за родители, за персонал. Заради ковид загубихме колега и млад родител на детенце от първа група, който бе учител по английски език в Садово“, казва с тъга г-жа Узунова.

Като цяло всички се адаптират към новия стил на работа, но това, което най-много им липсва, е възможността да организират и провеждат различни тържества. Тази година за пръв път пропускат Дядо Коледа. „Децата обичат да танцуват, да пеят, да рисуват и винаги са щастливи да покажат какво знаят, а това в момента е невъзможно. Специално тържеството в края на учебната година, което подготвяме с колегите за кандидат-първолаците, е незабравимо. А чувството да видиш емоциите и радостта в очите на децата и родителите е неописуемо. Само един такъв ден стига на човек, за да е вдъхновен за година напред и да преодолява трудностите с лекота. Сега подготвяме музикални поздрави, които записваме на видео за родителите, но не е същото, казва г-жа Узунова.

Тя прави равносметка, че пандемията ни научи да бъдем повече човеци, да отсяваме важните неща в живота - здравето, семейството и да не робуваме на дребни битови проблеми, и се надява тази промяна да е засегнала повече хора. Директорката на ДГ „Елица“ е забелязала позитивна промяна и у родителите, които станали по-благодарни за това, че децата им са обгрижени и на сигурно място в детската градина.

 

В социалния и здравния сектор Дамите  в ЕС повече от мъжете

От 49 милиона заети в социалния и здравен сектор в ЕС около три четвърти са жени. Те са сред хората, които са на първа линия и най-много изложени на вируса.

Най-голям е дисбалансът в Латвия, където 88% от работещите в здравеопазването са жени. В България делът на жените в този сектор е 76%, колкото е и в ЕС.

Жените са мнозинство от заетите и в други сектори, които останаха отворени по време на пандемията - например в сектора на продажбите и при грижите за деца, между които преподаватели и помощен персонал, ангажираните са 93%.

Около 82% от касиерите в ЕС са жени, а делът им сред чистачите по домовете достига 95%.

 

Госпожо, имате ли нещо сладичко?

От студентската скамейка Мария Узунова постъпва в ДГ “Елица” като учител, а от 18 години е неин директор. Наред с административните си ангажименти тя е и преподавател, който си върши работата с желание и сърце, и приятел с всички деца в градината. Тя е директорът, който често черпи децата с бонбони и често чува въпроса: “Госпожо, имате ли нещо сладичко?”. Г-жа Узунова е и обединител на екип от 36 жени и 1 мъж. А как успя-ва да поддържа хармония във взаимоотношенията? Тайната е с много такт, позитивизъм, разбиране и уважение към всички нейни колеги. Дамският тим, воден от мотото: Добри ли са децата, добър ще е светът!, е още по-сплотен в сегашната епидемична ситуация и чака с надежда да се върне към нормалния ритъм на работа.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?