49

Учениците в Пловдив минават на онлайн обучение, вижте откога

От 30 януари до 5 февруари учениците ще учат онлайн. Това реши преди минути Областният щаб на заседание. Преминаването към неприсъствена форма на обучение се налага заради повишения брой заболели ученици в Пловдив и областта от грип и ОРЗ.

Преминаването в неприсъствена форма е от вторник, за да се даде възможност на учениците в понеделник да получат електронни устройства и акаунти от училището.

Досегашните противоепидемични мерки остават същите, но към тях се прибавя и неприсъствието на учениците в клас и на извънкласни мероприятия.

 

„Динамиката на процеса на разпространение на грип и ОРЗ през последната седмица бележи тенденция към увеличаване на броя на заболелите във възрастовите групи на учениците“, съобщи шефът на РЗИ д-р Сийка Димчева. Тя подчерта, че получените в четвъртък проби от Центъра по заразни и паразитни болести отново показвали 30% положителни проби за грипен вирус тип А. Това наложило заедно с РУО да предприемат действия към ограничаването на разпространението на инфекциите като се премине към обучение от домовете. Предстои заповедта, която ще издаде д-р Димчева да бъде съгласувана с  Главния държавен здравен инспектор.

Според данни от джипитата болните, които са със симптоми на грип и ОРЗ са се увеличили. В болниците също се наблюдава увеличава на хоспитализираните пациенти. „В момента свободните легла са под 30%“, съобщи още д-р Димчева.

Решението за онлайн обучението е също, за да могат да бъдат изпитани и оформени оценките на учениците за първия учебен срок, както и да се раздадат  устройства за обучение от дома на тези, които нямат такива, обясни началникът на РУО Иванка Киркова. Тя допълни, че най-засегнати са общините Брезово и Перущица, където процентът на болните ученици минава 35. Раковски и Куклен също гонят тези стойности. В Пловдив процентите се качват всеки ден с по 2-3, уточни Киркова, която допълни, че пандемията е доказала, че няма проблем и сега да се организира пълноценно този тип обучение.

Кметът Костадин Димитров заяви, че се доверява на преценката на РЗИ и РУО, но при необходимост ще приложи правото си да даде три дни за грипна ваканция.  Дали ще има такава  обаче ще стане ясно на следващата среща на Оперативния щаб, която ще се проведе на 5 февруари. 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 6 оценки
3.8/5 от 6 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?