Следвайте ни

Ученици превърнаха вход на блок в Кючука в галерия

viber icon

Талантливи ученици от 12-ти клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства преобразиха входа на жилищен блок в Кючук Париж и го превърнаха в живописна галерия. 


Красивите творби са дело на възпитаниците на пловдивската гимназия Павел Илиев, Емилиян Вълчев и Чавдар Шопов, които са изобразили едни от най-известните места в Стария град. 


По стените на блока с акрилни бои момчетата са нарисували крепостната порта Хисар Капия, до къщата на Димитър Георгиади и Куюмджиевата къща, Античния театър и карта на България, в която Пловдив е отбелязан с емблемата на седемте тепета. 


Главната инициатива идва от домакина блока Петър Колев, който от години се кани да “вдъхне живот” на сградата. Той подготвя стените, боядисва ги в бял латекс и се свързва чрез познати с учениците и им разказва за проекта. Техният труд домакинът заплаща със сума, отделена от месечните такси за поддръжка на блока. 


"Блокът на улица "Стефан Стамболов" 58 е построен през 1975 година. Свалих дървените пощенски кутии от време оно и се оголиха грозни стени. Един ден видях рисунки на художника, който е изрисувал фолклорните картини по стените на подлеза до гимназия "Яворов" - Цветан Узунов, и поисках нещо подобно и за нашия вход”, разказа Петър пред репортер на вестник “Марица”. 


Творбите им отнемат само няколко дни, като Павел, Емо и Чавдар ходят до рисуват в извънучебно време по няколко часа, за да довършват творбите си. Очаква се до края на седмицата младежите да завършат изцяло емблематичните графити.

 

 

Автор: Кристина Гайдаджийска

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?