Следвайте ни

Ученици от "Столипиново" садят борчета за Коледа

Идеята е да отбелязват заедно празниците на различните общности и да помагат за промяната в квартала

viber icon

Коледа вече е в двора на СУ „Найден Геров” в „Столипиново”. Момчетата, директорът и гардът на школото грабнаха мотики в голямото междучасие, за да засадят в лехата край спортното игрище 3 бели борчета. Идеята е да отбелязваме заедно празниците на всички – и на мюсюлманите, и на ромите, и на християните, обясни школският шеф Емил Начев.

Фирма дарила фиданките, които да станат жива украса на училището в навечерието на празниците, засаждането им да накара тийнейджърите да пробват как е с мотиката, а и иглолистните после да „гълтат” пушеците от печките с твърдо гориво в махалата.

Пръв Фернандо от 10. В клас постави дръвче в една от дупките, които със съучениците му подготвили още вчера. Гардът на школото Сунай придържаше върха, а директорът Емил Начев показа как се утъпква пръстта около стеблото.

Акцията даде възможност на Рашко Атанасов от 10. Б да пробва и мотиката, освен топката. Той е футболист в „Локомотив” и рита в школския отбор.

Трудно е да се копае, но като се постараеш, става, установи и Алекс Илиев от 10. Б клас. Иска му се в „Столипиново” да стане по-чисто и зелено и е готов да участва в такава промяна.

Алекс е дете от брак на българка и мъж от турски произход, затова Коледа се празнува всяка година в дома му. Миналата зима от името на Добрия старец Алекс купил на брат си кола с дистанционно. А на тази се надява да получи нов модел телефон. В замяна не чака да го подканят да учи, а сам заляга над учебниците, защото иска да вземе матурите тази година, а след 2 и другите държавни зрелостни изпити, след което да кандидатства в университет. В училище се справя сравнително добре по всичко, освен по физическо. Но в спорта школото си има достатъчно първенци, сред които и Шенко. Той даде рамо в залесителната акция и помечта кога целият квартал ще изглежда по-добре – ако например се започне с поставяне на дограма на неговата ул. „Крайречна”.

В двора на училището вече има и кипариси в компанията на два дъба, а тази година по проект на кварталното читалище „Пейо Яворов” в рамките на Пловдив 2019 петокласници оформиха градинка с босилек, мента и мащерка и й дадоха името „Пространство на любовта”.

Днес момичетата бяха пощадени в работата на алеята, но украсиха снимката за спомен.

На Коледа правим и вкъщи красота, разказа Жулиета Бошнакова от 7. А клас. Тя рисува и от малка мечтае да бъде актриса, затова след националните външни оценявания тази година ще кандидатства в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Иска да стигне до световна продукция и цялата махала да я гледа вечер като звезда в някой турски сериал.

Най-щастлив от всички бе единайсетокласникът Таир. На момчето със специални образователни потребности, което е от много бедно семейство с 4 деца, помага цялото школо. И тази година с общи сили го облекли с ново яке и топли обувки.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?