49

Ученици от Пловдив станаха агроучени за един ден

Децата научиха какво е инвитро методът за размножаване на растенията

Ученици от 2. А клас от ОУ „Елин Пелин“ и 4. Б клас от СУ „Димитър Матевски“ влязоха в ролята на агроучени за един ден. Малчуганите се включиха в 2 детски работилници, организирани от Института по овощарство - Пловдив, в рамките на Първи пловдивски фестивал на науката. Мащабното събитие се проведе в периода 23-26 ноември 2023 г. То се организира от Фондация „Красива наука“, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Община Пловдив и Центъра по растителна системна биология и биотехнология.

Децата научиха какво е инвитро методът за размножаване на растенията, защо и кога се използва. Младите изследователи прехвърлиха инвитро произведени боровинки и малинки от една изкуствена хранителна среда върху друга, а след това ги засадиха в саксия от екологични материали. Всички деца проявиха изключителна любознателност, а голяма част от тях проявиха и желание, когато пораснат, да работят в Института по овощарство.

В зона „Откривател“ през четирите дни на фестивала на щанда на Института бяха организирани демонстрации на методи за присаждане на овощен посадъчен материал. Придружаваха ги и дегустации на свежи и сушени плодове, а аудиторията над 18-годишна възраст имаше възможността да опита вкуса и аромата на алкохолна напитка, произведена от сортове плодове на Института по овощарство.

Учените пък разбраха коя ябълка е най-предпочитана от потребителите. Те запознаха посетителите на фестивала и със сливовия кандидат сорт „Алесина“ и заедно откриха, че сушеният продукт, получен от него, носи аромата на стария сорт „Кюстендилска синя слива“. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?