Следвайте ни

Ученици от ОДК дариха кукли на децата от пловдивските болници 

viber icon

Възпитаниците на Общинския детски комплекс в Пловдив изработиха 150 кукли, с които ще зарадват малчуганите от детските отделения и клиники в града. Изложбата на фееричните модели беше открита днес в Дома на културата „Борис Христов“ от директорa на ОДК-Пловдив Озден Мурадова.

„За мен е удоволствие да ви представя прекрасните кукли, които школата по дизайн и хоби изработи, за да зарадва своите връстници, лекуващи се в детските клиники и да им донесе малко радост и светлина“, заяви при откриването Озден Мурадова. По думите й проектът „Кукли“  стартира по идея на преподавателя по дизайн Мария Катилева, която ръководи проектирането и изработването на облеклата за куклите манекени.

Петнадесет деца в продължение на три месеца създадат фееричните тоалети за барбитата, дарени от пловдивчани. Школата по фотография е направила професионална фотосесия на куклите модели като техните снимки също ще бъдат дарени на болниците, за да красят техните помещения.

На благотворителната акция присъстваха представители на две здравни заведения. „Прекрасно е, че възпитавате в децата не само отношение към красивото, но и съпричастност към болката на другите, а фактът, че дарението е направено от деца за деца, придобива огромна стойност“, заяви при откриването заместник-директорът на общинската болница „Св. Мина“ д-р Емил Караиванов.

„Толкова светлина и красота са създали децата на ОДК и със сигурност ще зарадват нашите малки пациенти, за които всяка положителна емоция е най-прекият път към успешното лечение“, заяви Цветелина Пройчева, психолог в клиниката по детска онкохематология

11-годишната Симона Луканова разказа, че се включва в проекта, защото обича да рисува и иска да стане дизайнер, за да помага на хората да бъдат по-красиви и добри. Тя освен че е запалена по рисуването, обича и да фотографията.

„Участието ми в проекта е свързано с моя лична цел – да помагам на децата в неравностойно положение. Понякога те се мрачни и самотни и ми се струва, че имат нужда от приятели и куклите могат да бъдат такива“, обясни 18-годишната Мария Карастоянова.

Заместник-кметът с ресор „Екология и здравеопазване“ Анести Тимчев благодари на децата от името на здравните заведения за добротворческата акция.

„Община Пловдив ще продължи да подкрепя ОДК, защото в него работят много добри професионалисти с много любов към децата. Все по-активно интегрираме комплекса към общинските образователни програми, за да подпомогнем неговото развитие и разширяване на дейностите“, заяви заместник-кметът по образование Стефан Стоянов. По думите му в момента в школите на комплекса се обучават безплатно над 2 500 деца от предучилищна до гимназиална възраст в областите „Науки и технологии“, „Изкуства“ и „Спорт“.

ОДК-Пловдив обяви поредният нов проект - конкурс за литературна творба. „В него могат да участват деца, майки и татковци, баби и дядовци, а условията на конкурса ще обявим съвсем скоро на сайта на ОДК. В журито ще бъдат включени изявени пловдивски творци“, обясни Ваня Чернева, която ръководи школата по български език и литература.

Повече за ОДК

Центърът за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив е институция в системата на предучилищното и училищното образование. Центърът предлага позитивна образователна среда, насърчаваща развитието на децата. В ЦПЛР функционират емблематични за града хорови и танцови състави, ръководени от изявени в областта на изкуствата личности. Екипът е представен от високо квалифицирани преподаватели с опит. Участието в заниманията по интереси в ОДК – Пловдив е безплатно и е свободен избор на детето. В момента всички школи работят онлайн. Въпреки това школите по математика и български език не спират подготовката на учениците за национално външно оценяване и държавни зрелостни изпити, които са безплатни за децата от община Пловдив. През новата 2020 г. /2021 г. учебна година в ОДК са сформирани 282 групи към 36 школи в трите области, като броят на децата, включени в тях, е приблизително 2 500. През настоящата година стартира и школа по немски език за начинаещи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?