Ученици от Френската станаха евродепутати

Дванадесетокласникът Йордан Гочев заведе като капитан изцяло женски отбор в Европарламента. Нашите госпожици от пловдивската френска гимназия бяха най-елегантните и изискани девойки в състезанието "Еврошкола", което се проведе на 23 октомври в Страсбург.

600 ученици от 27 страни еврочленки станаха евродепутати за един ден в европейския парламент в Страсбург, като България беше представена от 25 ученици от пловдивската френска езикова гимназия. Йордан Гочев и неговите съотборници от Шотландия, Австрия и Белгия се добраха до финала на състезанието "Еврошкола", но останаха втори, след като сгрешиха на последния решаващ въпрос и завършиха състезанието на една точка след победителите. Въпреки това, нашият капитан показа забележителна ерудиция в области като култура, история, структура и институции на европейския съюз, енергетика и социална политика. "Много съм доволен от постигнатото. Радвам се, че представихме не само себе си, не само училището и родния ни град, но и България като равноправен член на Европейския съюз. Надявам се в бъдеще да продължим да го правим", каза щастливият капитан.

Цялата българска група беше отлично подготвена по всички теми, свързани с историята, устройството и институциите на Европейския съюз. Българските "евродепутати за един ден" останали озадачени от факта, че едва една трета от въпросите засягали тези теми. 600-те ученици били разпределени в 6 основни групи, всяка от които с ясен акцент върху основна тема от политиката на Европейския съюз. Младите евродепутати обсъждали активизирането на Европа, екологията, енергетиката, социалната политика, европейското културно наследство и европейските иновации. Нашите ученици били пренебрегнати по отношение на въпроса за културното наследство на България и приноса му към европейската култура. "Единствената отхвърлена тема - тази за активизирането на Европа, срещна неодобрение, защото представянето <210> се разминаваше коренно от същността на дискусиите. Културният принос на България и Гърция като наследници на древни цивилизации не беше взет под внимание и беше отхвърлен с мнозинство от над 400 евродепутати. А "благородната" идея на Португалия за извличане на дивиденти от създадените връзки с бившите колонии беше интерпретирана като намерение за повторно колонизиране, което предизвика масов смут в пленарната зала, сподели една от участничките - дванадесетокласничката Десислава Кемалова.

Въпреки това нашите бъдещи политици впечатлили своите връстници с доброто си възпитание, обноски и грамотност. "Получихме признание от всички за визитата и поведението си. Изпъкнахме със стил и маниери, които в повечето случаи липсваха у представителите на другите държави.   

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?