1553

Ученици гостуваха на прокуратурата в Пловдив, Мия стана обвинител за ден

Ученици от Националната художествена гимназия и Националната търговска гимназия гостуваха в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив в Деня на Конституцията. 

По традиция на 16 април се провежда инициативата Ден на отворените врати. Тази година мотото на проявата е „Открито за съдебната власт“.  По този повод ученици от паралелка „Съдебна администрация“ от Националната търговска гимназия посетиха деловодствата на трите прокуратури и се срещнаха с Румяна Христова, завеждащ отдел „Архив“ в Апелативната прокуратура, Спаска Димитрова, съдебен администратор в Окръжната прокуратура, и Пламена Димова, съдебен администратор в Районната прокуратура.

Съдебните служители разказаха на бъдещите си колеги за избора на професия, за екипната работа и за отговорностите им. Гост на срещата беше Веселка Цекова, директор на Националната търговска гимназия. Ученичката Мия Делгадо от 11 клас влезе в ролята на „Районен прокурор за един ден“, като се срещна с районния прокурор Петър Петров. Той я запозна с неговата работа и професията на магистрата. Христо Христов от 11 клас стана „Съдебен администратор за един ден“ в Районна прокуратура – Пловдив, а Пламена Димова му обясни задълженията за тази позиция.        

По-късно в сградата на Апелативната прокуратура  беше открита изложба – живопис „Сезони“ на Мария Драганова от 11 клас и Марио Кулев от 10 клас, ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Те бяха поздравени от окръжния прокурор Ваня Христева, нейният заместник Галина Андреева-Минчева и от районния прокурор Петър Петров.Мария Драганова и Марио Кулов благодариха за възможността да изложат платната си в пространството на прокуратурата. Двамата са ученици в специалността "Рекламна графика“, а техен преподавател по живопис е Полина Тодорова. Светлозар Чавдаров, директор на НХГ „Цанко Лавренов“, също поздрави учениците. На откриването на изложбата присъстваха и ученици от различни специалности в училището.  

Събитието се осъществява като резултат на няколкогодишното образователно и културно сътрудничество между НХГ „Цанко Лавренов“ и Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура в Пловдив. Първата инициатива беше изложбата: "Законът, справедливостта, доброто и красивото", която се откри през месец април 2019 г., след което бяха представени още шест експозиции на ученици и учители от НХГ „Цанко Лавренов“ в сградата на институцията.

Денят на отворените врати се провежда на 16 април, датата на която през 1879 г. първото Велико народно събрание приема Търновската конституция.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?