Следвайте ни

Ученичка от Художествената: Хомофоби оскверниха изкуството ни! ВИДЕО

viber icon

Единайсетокласничката от пловдивската Художествена Гимназия Радостина Стоева изрази своето възмущение и това на своите съученици и преподаватели от дивашката постъпка на част от хомофобите, вилняли днес в Пловдив. Ето какво написа талантливата художничка в социалната мрежа:

„Днес група момчета оскверниха плод на изкуството, който влиза в категорията - училищна собственост на НХГ "Цанко Лавренов". Ще окачествя проявата им като плиткоумна и нечовешка, за да не поставям диагнози отвъд познанията си. Както стана ясно днес, случилото се е в резултат на фанатични хомофобски възгледи. Става дума за плаката, закачен редом с други, на оградата на училището, който е бил възприет като пропаганда на LGBTQ+ обществото.

Очевидно плакатът репрезентира равенството между различните, хуманността към ближния и т.н. Ако се вгледате в изобразеното има шанс да осъзнаете, че темата засяга расизма, хората с увреждания и тези с различен външен вид, а не само LGBTQ+ обществото.

Мисля, че целта е била да накара хората да се замислят до колко действат човечно, изразявайки възгледите си. Надявам се, господата, които откраднаха и унищожиха училищната собственост, да са били подбудени от сляп патриотизъм, защото от където и да го погледнем, това е меко казано дивашко. Как може да съдите някого, защото не се вписва в "библейската норма" за любов...при положение, че гореописаните действия доказват, че явно дори децата са лишени от това чувство. Силно се надявам тези постъпки, показващи неподправен вандализъм, да не произлизат от семейната среда...Моля ви, бъдете хора!!!

Текстът съдържа личното ми мнение, но фактите говорят, че е крайно време да се направи нещо.“

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (26)

Боли

Боли

28.09.2020 | 09:29

След вчерашния напън да роди седмаче Соломончо стана пациент на Др Енчев Кърпи го отзад Тва вече не е изкусто Много боли

Отговори
4 0
Аман от тия

Аман от тия

28.09.2020 | 08:42

"Талантлива" художничка в 1 1 клас...въх.. Каква е тая мухла, че я определят за " талантлива" ,па и" художничка"? Тия "нови таланти" могат да стана за няколко часа известни само ако решат да натрапват гнусната педалско-джендърска идеология! И тук цялото джендърско войнство се е впрегнало да драска патетични слова, да си измисля разказчета- за майка,чиято дъщеря била лесбийки и тем подобни гнусни простотии! И аз казвам също-ВЪН ДЖЕНДЪРИТЕ И ПЕДАЛИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ,БРАВО на момчетата разнебитили тая гнусотия!

Отговори
24 7
Калоян

Калоян

28.09.2020 | 09:00

И как спираш джендър пропагандата? С нео нацизъм? Надявам се дъщеря лезбийка да ти се роди и да стърже жена ти докато си на работа, да те видим пък после. : *

Отговори
2 8
У Н Г

У Н Г

28.09.2020 | 08:38

Вчера след изживяния стрес от падащите наоколо яица Соломончо преждевремено роди седмаче без цезарово сечение Направо изкуство

Отговори
6 1
Вън НПО-отата и джендърите!

Вън НПО-отата и джендърите!

28.09.2020 | 07:10

Вън джендърите,педалите и извратените изроди от България! няма нужда да ни натрапват тяхното гнусно творение,наречено от самите тях и от никой друг-"изкуство"! Браво на момчетата , които са разрушили тая гнусотия!

Отговори
12 4
Антилевак

Антилевак

28.09.2020 | 01:11

На извр@теняците дори и терминологията им е м@лоумна. Например "хомофоб" - любимият им етикет, който лепят на нормалните. От латински homo - човек и phobia - страх. Не, извр@теняци, мен не ме е страх от вас, вие сте грешки на природата и отвращението, което изпитват истинските хора към вас е напълно естествено и няма нищо общо с религия или други глупости. Браво на момчетата, които са разкарали тази гадост.

Отговори
13 9
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

28.09.2020 | 19:18

Ние сме грешки на природата? Тогава защо хомосексуализма се наблюдава при повече от 1500 вида животни? А и прав сте, вие не сте уплашен, вие сте просто з@дник който не може да уважи моя избор да вкарам в леглото си красива мацка вместо загорял чичко който дори не може да ме задоволи :)

Отговори
0 4
Бойко Борисов

Бойко Борисов

29.09.2020 | 07:38

Сигурна ли си че аз не мога палавнитсе ;)

Отговори
2 0
Д. Х.

Д. Х.

28.09.2020 | 00:45

Всеки мъж е хетеро докато не види Орлин Павлов

Отговори
7 3
Иво

Иво

27.09.2020 | 23:12

Браво на това умно дете за гражданската позиция!

Отговори
14 14
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

27.09.2020 | 22:40

Тази мома с промит мозък да не хленчи че са и изтрили "творението". По същия начин трябва да се постъпва с всички вандалски надписи по огради, обществени тоалетни и публични места. Нещо повече - за злостни нарушители които продължават да скандализират обществения вкус с подобно "творчество" би трябвало да има и наказания. Споделяйте си възгледите и пристрастията във фейсбук, не по оградите. К*елеши!

Отговори
14 25
Стоян

Стоян

27.09.2020 | 23:11

Ходете да лапате пишки и недейте пишете простотии в интернет

Отговори
11 3
Радостина Стоева

Радостина Стоева

27.09.2020 | 23:14

Виждам, че не сте напълно запозната със ситуацията, затова желая да уточня някои неща, без да коментирам личното Ви мнение, защото все пак всички имаме свобода на словото. Първо това не е мое творение. Второ плакатът е създаден на територията на училището с цел участие в национален конкурс. Оградата на НХГ "Цанко Лавренов" представлява изложбено пространство където се представят творбите на учениците от специалност Рекламна графика. Всичко, което е закачено там е удобрено от училищното настоятелство и някои учители лично участваха в създаването на тази изложба. Плакатът не е с цел пропаганда, а с цел мирно послание за равенство между хората. Коментирах ситуацията, защото въпросните младежи инициираха физическа саморазправа в Градската градина, която е документирана не веднъж. Не мисля, че е нормално да замерят с яйца и камъни момичета и не само, от което пострадаха и случайни минувачи, които явно са изглеждали странно според стереотипите на някои хора. Написах всичко това с надеждата да разберете, че това не е пропаганден графит върху сграда, и че тези деца се намесват в учебния процес на училището, което няма да остане ненаказано.

Отговори
17 13
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

27.09.2020 | 23:32

Ах, ама то било професионално цапане на стени! При това за участие в изложба! Че учители са участвали в "проекта" нямам съмнение, кой друг да ви вдъхнови за подобни злостни прояви?! И запомнете госпожице, че ако едно изкуство предизвиква подобна реакция, това не е изкуство и мястото му не е в заграденото пространство на гимназия, наречена "художествена". Изкуството трябва да внася хармония и красота, а не да предизвиква злоба. Това е неговото предназначение, обаче очевидно не ви учат на това вашите "преподаватели". Ако предизвиква злоба - значи не е изкуство, а пропаганда. Прочее, с яйца и домати замерват българските институции ЛГБТ-хулигани. Защо не направите плакат за тях? Не ви стиска, нали? Искате да напреднете кариерно в политкоректната пропаганда, оплаквайки се по вестниците? Ще ви забележат, г-це, дерзайте!

Отговори
12 10
ти си малумна

ти си малумна

27.09.2020 | 23:41

ти си малумна

Отговори
4 0
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

27.09.2020 | 23:50

Дъщеря ми е лезбийка и прави кекс със сестра ми. Никога няма да простя на елджибити обществото, че ми разби семейството.

Отговори
4 6
Анна Цолова

Анна Цолова

27.09.2020 | 23:59

Госпожо, в момента вие защитавате група хлапаци, които бия и нападат техни връстници, защото имат по различен поглед на света и тва, че са намерили собствения им начин да са щастливи. Евалата ви правя на тъпотията!

Отговори
8 10
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

28.09.2020 | 00:36

Ани, върти си волана и не се бутай при професионалистките

Отговори
4 4
Съселянка на Цветка

Съселянка на Цветка

28.09.2020 | 01:20

Мила госпожо ,чета ви коментарите и се чудя и мая тц тц тц .... Първо, направо ми се сринахте в очите с това "момата", към момиче което нито Ви е на годините, нито познавате. Лично от мен тя има адмирации, за това че вярва, бори се и защитава своя кауза, а уж Вие с вашата Българска филология трябва да сте им за пример! Чудя се, дали самото изкуство предизвиква злоба или плиткоумна интерпретация на ограничени мозъчета, виждащи не по-далече от носленцата, скрити зад маските. Браво на смелчагите и най - вече на Вашата подкрепа към тях! Друго се чудя, колко са Ви познанията относно изкуството, щом назовавате творенията на децата ,,ЦАПАНИЦИ" Другото което се чудя, казвате изкуството трябва да е хармония и красота... колко сладко.... интересно, хармонията не е ли в самото равенство,в това да се приемат различията до толкова, че да се получава баланса?Защото все пак плаката олицетворява различията и равенствата ,а не грешната асоциация, довела до хаоса!!Относно красотата, това ли е? Малки гаменчета да рушат труда на връстници и да се избиват помежду си... Бога ми хармонията и красотата са толкова лежерни..... Надявам се моме, у село да се видим у кафето, за да обсъдим въпроса по - подробно! Всичко хубаво!

Отговори
11 8
заводски художник-плакатист от соца

заводски художник-плакатист от соца

28.09.2020 | 02:43

Едно време за това изкуство си имахме шаблони. Слагаш шаблона и махаш с четката.

Отговори
5 2
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

28.09.2020 | 03:36

Драга ми селска, организирайте парад на всеобщата любов между хетеро и ЛГБТ. След парада на любовта може и кафе да пием

Отговори
5 4
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

28.09.2020 | 09:03

А след кафенцето може да ме изжулиш на рогоската

Отговори
1 0
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

28.09.2020 | 19:05

О, драга госпожо Ризова, по думите ви личи че и грам си нямате и представа от изкуство... Думите ви, цитирам '"ако едно изкуство предизвиква подобна реакция, това не е изкуство", още повече подчертават липсата ви на познания в тази сфера- идеята на изкуството е именно да провокира рекации и емоции. Да не мислите че на Ван Гог, великия художник чието име и под път и над път знаят, са му пляскали и са го целували по бузата като е представял творбите си? Точно обратното, бил е освиркван и пренебрегван заради различния му стил на работа. Плаката е направен точно на място и реакциите провокирани от съществуването му показват че посланието му успешно достига до публиката. След 20/30 подобни табели и знаци ще са навсякъде, уверявам ви че този е само началото. А сега учтиво ви моля да се върнете в малкия си жалък счетоводен офис, в който предполагаемо работите и да не си врете носа в теми за които сте неинформирана :) или пък прочете и нещо друго за историята на изкуството, сигурна съм че няма да убие едната ви останала мозъчна клетка! Приятен ден от вашата колежка Корнелия Нинова!

Отговори
2 1
Plamen

Plamen

27.09.2020 | 22:39

teq cirkadjii roditeli nqmat li i mi gi hvalite che sa shtqli da budat budeshteto na bulgarq e da vieba mamata

Отговори
12 6
Родител

Родител

28.09.2020 | 08:29

Не допусках, че вестник "Марица" допуска коментари на "български" език с латиница. Вероятно така авторът на коментара е успял да напише нецензурна ругатня. Ако пишеше на кирилица, цензурата щеше да го спре.

Отговори
3 3
Roditel

Roditel

28.09.2020 | 09:14

q ne mi sa pravi na patron mi hodi si vuzpitavai nasranite deca da ne ti otpera edin

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?