Следвайте ни

Учат третокласници от ОУ "Антим I" как да спасяват Земята

viber icon

Открит урок пред третокласниците от екоклуб „Спасителите на Земята“ към ОУ „Антим I“ на тема „Възстановяване на биоразнообразието в градовете – съвети за по-зелен град“ ще проведат експерти от РИОСВ - Пловдив, на 2 юни. Поводът е Световният ден на околната среда. Те са подготвили любопитна презентация за младите природозащитници, както и забавни образователни игри.

През Зелената седмица (1-6 юни) и по случай Световния ден на околната среда Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) организира и ще се включи в редица събития, с които цели да привлече към празника всички възрастови групи – от най-малките деца и техните родители, до ученици, студенти и заинтересовани страни в управлението и опазването на околната среда. 

Старт на кампанията ще даде премиерата на виртуална изложба на детски рисунки „В хармония с природата“ в Деня на детето. Това е четвърта изложба, която екоинспекцията представя тази година за отбелязване празниците от екологичния календар. В нея са селектираните част от 1565 детски творби на деца от 147 учебни заведения в 65 населени места от страната. Организатори на изложбата са РИОСВ – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ с подкрепата на  ОИ „Старинен Пловдив“. Всички, желаещи да се потопят в пъстрия и разнообразен свят на детското въображение, могат да го направят чрез официалните страници на организаторите и YouTube-канала на общинския институт.

На 3 юни експерти на екоинспекцията ще се включат в събитие, организирано от добър партньор на институцията от неправителствения сектор – Сдружение „БГ Бъди активен“. Кръглата маса на тема „Споделена отговорност за устойчиви градове – добри практики, предизвикателства и визия“ е посветена на опазването и облагородяването на градска среда чрез успешно сътрудничество между граждани, институции и бизнес.

В навечерието на празника, на 4 юни, РИОСВ-Пловдив съвместно с Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките организира семинар на тема „Възстановяване на екосистемите в условия на климатични промени“. Идеята на форума е да бъде демонстрирано пред студенти и докторанти, следващи специалности в сферата на екологията и гимназисти от горните курсове, че науката, управлението и бизнеса вървят ръка за ръка в търсенето на решения за едновременно запазване на околната среда и добро качество на живот на хората. Водещи лектори от държавната администрация, научните среди и бизнеса ще представят на младите участници своята работа и ще провокират дискусия сред тях.

Инициативите на пловдивската екоинспекция са регистрирани в официалния сайт на екологичния празник https://www.worldenvironmentday.global/get-involved/events заедно с повече от 600 други събития, които се провеждат в цял свят.

През годините Световният ден на околната среда, 5 юни, се превърна в една от най-мащабните кампании, посветени на опазването на природата и в международна платформа за вдъхновение и промяна на световно ниво. Всяка година празникът се провежда с тема, която фокусира общественото внимание върху остър и належащ проблем, свързан с околната среда. През 2021 г. темата на Световния ден на околната среда е „Възстановяване на екосистемите“. Тя ще отбележи и официалното стартиране на Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите 2021 - 2030. Връщането на деградиралите екосистеми към живот - например чрез засаждане на дървета, почистване на речните брегове или просто предоставяне на пространство на природата за възстановяване – увеличава техните ползи за обществото и биологичното разнообразие. Екосистемите са сложни и разнообразни, а тяхното съживяване се нуждае от внимателно планиране и прилагане на конкретни мерки и политики. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?