1553
Следвайте ни

Участници в изборите се редят за бързи антигенни тестове ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

Международният панаир в Пловдив се оживи дни преди изборите. Докато течеше подготовката на палати номер 3 и 7 за нощта на вота, членове на секционните избирателни комисии се редяха пред палата номер 7, за да получат тестове за COVID -19. Тестването ставаше с бърз антигенен тест, но не на място, а у дома. За ден и половина малко над 20 души дойдоха, за да получат тест. Процедурата не е задължителна, а доброволна. 

„Обяснявам си слабия интерес с факта, че тестването е просто за успокоение на участващите в изборите. Освен това голяма част от тях имат зелени сертификати. Нямаме информация дали някои от резултатите е бил положителен“, обясни Ивайло Василев, председател на РИК-16. 

Василев добави, че макар резултатите от тестването да не се завеждат в информационната система, той вярва, че хората са отговорни и ако има положителен тест, то човекът няма да дойде на изборите 2 в 1. Ако все пак член на комисията се разболее непосредствено преди вота, това няма да попречи на безпроблемното му протичане. Причината е, че резервите са достатъчно. 

А докато членовете на комисиите идваха да си вземат по един бърз антигенен тест, течеше последна подготовка на палатите за изборната нощ. В палата номер 3 ще се приемат членовете на СИК при пристигането им в панаира. Там те трябва да изчакат да дойде техният ред и да се придвижат към палата номер 7, която е на 50 метра отстояние от нея. 

Още в ранния следобед всичко в нея беше приготвено – обособени са местата за медиите и представителите на Областната управа. Монтиран е и екранът, на който ще се изписва номера, указващ реда, по който се предават изборните книжа и флашките. Обособени са и местата за проверка на избирателните списъци. Монтирани са компютрите за информационно обслужване, като за по-голяма безопасност са поставени и ковид прегради на бюрата. Има и дезинфектанти, и ръкавици. 

Две са стаите, в които представителите на СИК, могат да се изолират и да броят отново при съмнение за грешки. Предаването на изборните книжа и флашките на миналите избори е отнемало по 15 минути на комисия, обясни Ивайло Василев.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?