Следвайте ни

Убеждават ресторантьори да хвърлят по-малко храна

viber icon

Как ресторантите и производителите на хранителни стоки да изхвърлят по-малко -това е третото направление в научната програма „Био икономика за здравословно хранене и живот”, в която участва Университетът по хранителни технологии.  

Проблемът е глобален и в цял свят се търсят варианти за кръгова икономика, в която крайни продукти или междинни отпадъци да бъдат върнати отново на входа на производството. Пловдивските учени вече работят с хотелиери и ресторантьори под тепетата за ограничаване на употребата на ток и вода. В същото време правят проучване  какви са практиките и нагласите на местния бизнес, за да се изхвърля по-малко храна. Засега сондажите показват, че най-разпространено е да се предлага на клиентите остатъкът от обяда или вечерята да им бъдат опаковани за вкъщи.

Често обаче българинът отказва от притеснение какво ще си помислят за него. В същото време в други държави по света съществува Банка за храна. Ако изтича срокът на годност на някой продукт или в ресторанта е била приготвена повече храна, отколкото ще се консумира, представители на банката минават през обектите и събират излишните количества. После ги отнасят там, където има нужда от тях и ще се изядат. Предизвикателство е да превъзпитаме и самия клиент, казва доц. Алексиева. И дава пример с хотелски комплекси по света, които прилагат по нов начин системата олинклузив. Клиентът има право да вземе неограничено количество храна, но условието е да изяде всичко.

Ако нещо остане в чинията, трябва да го плати. Целта е да се постигне отговорно потребление. В тази посока на Запад вече са въведени и порции с грамаж за мъже, жени и деца, като се има предвид колко консумира всяка от тези групи. Друго решение е да се направят корекции в технологията за приготвянето на храната - например в ресторанта да се подготвят полуфабрикати и при постъпването на поръчка от клиент да се предприема последната фаза от готвенето. Така останалото може да бъде съхранено по-дълго.  

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?