46

"Уан биър, пор фавор": Как в Капана намериха цаката на забраната за алкохол

Умората от четвъртите поред избори само за година и половина вчера се усети сякаш най-силно в „Капана”. Денят в квартала на гостилниците, който е наричан и "център на творческите индустрии”, започна доста неприветливо заради силния вятър сутринта.

По обяд обаче заведенията бяха препълнени на 70% и за четвърти път от 2021 на повечето места не сервираха алкохол!

Бира и алкохолни напитки получаваха само чужденците – единични двойки американци, британци, турци и гърци. По стара българска традиция жадните намериха начин да заобиколят тази досадна законодателна пречка и започнаха да си поръчват бира от бара на английски. Така "Уан биър, пор фавор!" стана една от култовите фрази. И масите се отрупаха с алкохол.

В закътаните заведения с тераси бирата и високоалкохолните напитки потекоха тихо, но обилно като в неизборен ден. И макар вятърът да създаваше доста неудобства – напорите му понякога отнасяха пепелници, кутии цигари и празни чаши, кварталът бе пълен през целия ден.

Много поръчваха бира на английски, а след това съвсем по български сядаха бордюрите на „Ядрото” и прекарваха там часове наред. Само на това място няколко високи стени правеха завет от силните напори на вятъра.

Много малко хора признаха, че са гласували и искаха да говорят за избори и партии. Младите, които обичат "Капана" открито признават, че баталиите за 48-ото Народно събрание са нещо далечно за тях.

Много приятелски семейни групи от софиянци и пазарджиклии дойдоха да прекарат деня тук. „Сутринта гласувахме – рано и дойдохме за час до Пловдив. Харесваме хубавата атмосфера и храната тук, а не ходенето за гъби”, обясни Йован Торосян от София.

Неговото и още едно приятелско семейство направили комбина за "Пловдивска неделя". За софиянци и пловдивчани това е един от последните топли дни за този сезон.

Главната също бе доста празна в началото на деня. В ранните часове на следобеда заприлича на онази пешеходна зона, която знаем от всеки почивен без избори ден.

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?