Следвайте ни

Тютюневият склад на Сточна гара пак оцеля, обезопасяват го ВИДЕО

Затварят едната лента на северното платно на бул. "Христо Ботев"

viber icon

Обезопасяването на тютюневия склад на Сточна гара започва от утре, а от понеделник ще бъде затворена едната лента на северното платно на бул. "Христо Ботев" в района на сградата. "Извиняваме се, на гражданите за неудобството, но няма друг вариант, защото, ако утре падне сняг, сградата може да се срути", предупреди кметът Здравко Димитров.


Събарянето се отлага за най-малко няколко месеца, но може да се проточи и до три години, стана ясно след среща между кмета, зам. -министъра Амелия Гешева и представители на НИНКН.

Причината е искане на пловдивския архитект Петкана Бакалова сградата на бул. Христо Ботев и Авксентий Велешки да бъде обявена за паметник на културата. Писмото е пуснато в деня, в който е издадено разрешението за събаряне на опасното здание и така е спряно изпълнението на съдебна заповед. Според всички документи и решение на съда сградата не е паметник, но попада в историческата зона. Заявлението трябва да бъде разгледано от културното министерство.

 

Амелия Гешева обеща да се произнесат в максимално кратки   срокове - до няколко месеца. След което ще бъдат издадени документи с окончателно решение за сградата.

Проблемът е, че ако решението на комисията се обжалва в съда ще отидат още 3 години, след които никои не знае какво ще се случи, коментира един от  собствениците Пламен Моравенов.

Моравенов припомни, че от години сградата приютява клошари. По думите му при подготовката за вкарване на тежки машини на терена се натъкнали на оборудване, обособени кухни, дюшеци за спане. Макар сградата да е запазила височината си – 5 етажа, то подовете им отдавна липсват. Фасадните стени са масивни и тухлени, но са пропукани. Оригиналната дограма също е силно увредена.

Снимки: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (29)

Безумие!!!

Безумие!!!

06.01.2021 | 06:39

Всеки нормално разсъждаващ човек, който е виждал тези остатъци от сграда, защото са точно това - остатъци, не би могъл да разбере каква точно "недвижима културна ценност" е съзряла г-жа Бакалова, архитект по диплома. Ако допуснем, че истинските архитектите са хора, които би трябвало да сътворяват красиви сгради, да организират хармонично градската среда, да възпитават и изграждат естетическо усещане в останалата част от населението, то трудно бих могъл да нарека архитект, завършилата архитектура г-жа Бакалова.

Отговори
5 2
Чичо

Чичо

05.01.2021 | 21:16

Големи специалисти брей , всички от всичко разбират . Да ама господ на бодлива ( шизофри ) крава рога не дава . Затова червените хмери власт няма да видят . Защо след като ги национализираха ( откраднаха и ограбиха ) ги изоставиха .

Отговори
4 0
Реалист

Реалист

05.01.2021 | 20:47

Инвеститорите придобили сгради в Тютюневия град явно нямат намерение да реставрират, а искат да бутат и да строят наново. Не съм запознат с разликите в технологиите при двата метода, но явно разлика има при това голяма. Важното е, че допусне ли се компромис с една сграда цялата идея за исторически квартал отива по дяволите, защото прецедента ще отвори вратичка за останалите сгради. Интересно, че инвеститорите не бързат, а изчакват и от време на време правят опити за промяна, в това число нерегламентирано рушене и пожари. А хора с пари готови да реставрират май няма.

Отговори
3 3
Когато имате възможност

Когато имате възможност

06.01.2021 | 06:27

Когато имате възможност, поразходете се из т.н. "Тютюнев град", но обиколете всички вътрешни улички, огледайте всяка сграда и вижте колко разруха има там, и едновременно с това колко ново строителство, за което никой дума не обелва. Застанете пред всяка една руина, съзерцавайте я и се опитайте да откриете онези безценни следи от паметник на културата. Ако не успеете, не се притеснявайте, медийния шум не може да направи от грозното красиво, от разрушеното цяло, от опасното безопасно...

Отговори
5 1
Сърдит

Сърдит

05.01.2021 | 19:46

Това с рекета -паметници на културата трябва да се прекрати .Целия район наречен тютюнев град е за бутане. Това е смръдлив и неприятен за гледане район с порутени сгради пълни с клошари, който само т ъпаци и т ъпи оптимисти вярват че някога някой ще даде пари за ремонти. Това са милиарди левове - откъде ? Представям си какво ще се случи с трафика като затворят едното платно на най-задръстения булевард в града. Това е РЕКЕТ !!!

Отговори
15 6
не е

не е

05.01.2021 | 19:59

„Ако живееш в Рим, живей като римляните“. Ако не ви харесва, че живеете в исторически град, пълен с културни ценности и старини, можете да се преместите.

Отговори
8 12
запознат

запознат

05.01.2021 | 19:27

Вече има няколко подобни прецедента само в Тютюневия град. Да припомним на общинарите другия подобен казус с разрушения тютюнев склад на ул. Одрин 8. Съвсем скоро, през август 2020, Административния съд в Пловдив постанови собствениците на склада (който също бяха тръгнали да го бутат) да укрепят сградата със свои средства, след като отхвърли жалбата им, че заповедта на кмета на Пловдив е незаконосъобразна. Съдът отхвърли доводите на инвеститорите, че складът нямал статут на недвижима културна ценност като неоснователно. Така че, вече има отсъждане в полза на Община Пловдив в подобен казус. Господа общинарите имат историческия шанс да решат проблема с Тютюневите складове в полза на града. Просто трябва да приложат закона и да отстояват позицията си, ако трябва и в съда. Те защитават интересите на гражданите и Пловдив, а не на "инвеститорите".

Отговори
9 6
И какъв е интереса на Градът

И какъв е интереса на Градът

06.01.2021 | 06:36

Нима е в интерес на Пловдив (т.е. на всички нас), да има в сърцето си една група от саморушащи се сгради, с изгорели покриви, със слепи изпочупени прозорци и външни зидове, които въпреки своята дебелина са пред срутване поради изгубената им опора с изгорелите вътрешни дървени конструкции? Какво точно културно наследство е това? Каква точно е красивото и ценното в това? И колко от вас вярват, че масата от съвременното поколение, а и следващите такива, се впечатляват и ще се впечатляват от романа "Тютюн"" и ще милеят да се съхранява физически разпадащия се негов първообраз!

Отговори
3 2
Бъбу

Бъбу

05.01.2021 | 19:13

И на мен много ми се иска министерството да задължи собствениците моравенови да възстановят сградата в автентичния си вид и да си я поддържат. Аман от тези далавераджии, купуват лесно теренчета със съборетини и после хайде да изкараме едни хубави пари от тях.

Отговори
9 5
Древен и вечен

Древен и вечен

05.01.2021 | 18:57

Да бе, да тук древен и вечен е само капиталистическият интерес!

Отговори
6 2
До Герберчета

До Герберчета

05.01.2021 | 18:33

Тази хунта нито милее за Пловдив, културата и историята, нито има елементарен естетически усет как да се развиват центърът и градът. Пещерняците и приятели изпосъбориха всичко, за да вдигат хотели и кооперации- блокове. Зико е за съд, чернейки името на Бакалова. Тя е архитект, а той бивш волейболист.

Отговори
11 9
Стоичков

Стоичков

05.01.2021 | 18:29

Това е пълно безумие,най натоварения булевард да го оставите с една лента.Реституирахте ги,сега били "паметници"на културата и какво остана от "Тютюневия град"само външни стени.Кмете,сигурно нямаш спомен тези платна по тротоара от колко години пешеходците ги заобикалят,сега за пешеходците изобщо няма да има достъп.С тези темпове на решения от администрацията по вероятно е да се срути сама/дано не стане някоя беля/,отколкото да изпълните взетите вече решения.

Отговори
10 5
Интересът клати феса

Интересът клати феса

05.01.2021 | 18:15

Интересите винаги са били основание за мащабни кампании по очерняне на хора и внушаване у други на страх, ужас и безполезност. Много ми се иска да видя културното министерство да разпореди собственикът да възстанови сградата в първоначалния и вид. И оттук насетне да следи за състоянието и да взима мерки повече този казус никога да не се повтори. Така повече няма да са възможни подобни далавери и лесно придобиване на теренчета на централно място с опция да се съборят. Вече в трета статия на различен журналист се обяснява как сградата трябва да се събори-сигурно вече убедихте овцете да се бунтуват, че щели да им затворят булеварда. А архитектката вече е обществен враг #1?

Отговори
11 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?