71

Тютюневият град като въшка на челото за Пловдив

Сградите се рушат, институциите мълчат, собствениците са в шах, а шепа активисти викат "Долу ръцете от Духа на Никотиана"  

 

Старинните сгради в Пловдив се превръщат в руини с риск да се повтори трагедията на ул. „Алабин” в столицата, докато собствениците чакат институциите да напишат правила по какъв начин да ги стопанисват и реновират. Типичен пример за чиновническо безхаберие, чиято жертва стават цели квартали, е Тютюневият град. Според амбициозната програма на инициативата "Европейска столица на културата" той трябваше да се преобрази във втори артквартал, по подобие на "Капана", и да посреща туристи за "Пловдив 2019". Всичко се оказа само пара в свирката и днес Тютюневият град си остава едно от най-грозните места, с което гостите на Пловдив се сблъскват, ако идват в града от Централна гара или автогара "Юг".     

На оградата е окачена информационна табела за разрушаване на сградите

Липсата на правила и чиновническото безхаберие блокират и бавят инвестициите, собствениците нямат полезен ход, а кварталът тъне в разруха, с изключение на няколко сгради, чиито собственици са успели да се преборят с бюрокрацията и със съпротивата на граждани, които се обявяват за пазители на културното наследство.

Поредният

сблъсък на два фронта -

местната срещу централната власт и гражданските активисти срещу собствениците, се случи вчера заради бившия  тютюнев склад  на бул. „Христо Ботев”  51-53. Сградите там са частна собственост и нямат статут на паметник на културата. Според действащия подробен устройствен план (ПУП), влязъл в сила още през 2010 г., на това място е предвидено жилищно строителство  с височина от 1 до 7 етажа. Въз основа на проект, одобрен от Община Пловдив,  от администрацията е издадено разрешение за събаряне на бившия склад.

Оповестяването на заповедта в публичното пространство и старта на работата по премахването на покрива предизвика инициирането на два протеста в защита на сградите, обявени за 11 и 12 часа. Първият не се състоя, защото в уречения час на призива във Фейсбук откликнаха едва шестима  пазители на наследството, сред които бе и художникът от София Владимир Руменов, представител на неправителствена организация.  Вторият протест,

иницииран от общинските съветници от Демократична България,

завърши със символична жива верига, в която се включиха едва 17 души.

Инициаторите на живата верига са общинските съветници от Демократична България

На протеста  изненадващо пристигна и директорът на НИНКН арх. Петър Петров, който доскоро беше главен архитект на район „Централен”. Арх. Петров  не участва в живата верига, но заяви, че подкрепя протестиращите. Той съобщи, че събарянето е неморално, но няма как да го спре, защото не е в неговите правомощия. Арх. Петров обясни, че тютюневият склад е включен в списъка на 12-те обекта, предложени от НИНКН за обявяване на паметници на културата. Единственият орган, който може да се произнесе обаче, е Министерският съвет.

Несигурната  и неясна политика спрямо старите сгради в Тютюневия град

е една от причините  за разрухата. През март 2016 г. граждански протест спря събарянето на бившите складове на ул. „Одрин” 8.  След акцията последва обвинение срещу тогавашния главен архитект Румен Русев и неговата смърт, разследване  на прокуратурата на два документа от НИНКН с различно съдържание - че сградата е паметник на културата и че не е, съдебен процес. Шест години по-късно  сградата е в същото плачевно състояние, съдът се произнесе, че виновен за събарянето няма и че складът не е паметник на културата.

Собствениците на друг склад-чудовище,

 на ъгъла на бул. „Христо Ботев" и ул. „Авкс. Велешки",

са изтъркали не един чифт обувки, опитвайки се да получат картбланш за проекта. Сградата няма статут на паметник на културата и преди ос​ем години е освидетелствана  като опасна. Няма покрив, врати и прозорци, гредите са порутени и стените се държат на косъм. Разрешението за събарянето <210> беше спирано два пъти - веднъж  с аргумент, че сградата попада в групов културно-историческия ансамбъл „Филипопол ​- Тримонциум - Пловдив”, втори път - заради искането на арх. Петкана Бакалова  страховитият склад да получи статут на паметник.  Такъв статут на тези складове не е даден,  а рискът полуразрушената сграда да  затрупа хора се увеличава с всеки ден. 

Снимки Наташа Манева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
32 коментара
ДЕСЕТИЛЕТИЯ ДЕБАТИ

ДЕСЕТИЛЕТИЯ ДЕБАТИ

31.08.2022 | 11:56

Заради хипертрофиралото его на една шепа хорица, които се смятат за голямата работа! НЕ, ДУХЪТ НА ПЛОВДИВ НЕ Е В ТЕЗИ ОПАСНИ И ГРОЗНИ СКЕЛЕТИ НА СГРАДИ! Там е духът на тютюноработниците, на тяхната борба и срещу фашизма, и срещу комунизма! Ако не знаете - да ви кажа! През 1953 точно тютюноработниците въстават срещу мракобесния комунистически терор. Най-жестоките в потушаването на бунта са Иван Пръмов /свекър на Меглена Кунева/ и Чанков - мъж на Йорданка Николова. Станко Тодоров е също начело. Та ....поставете плоча да напомня да всички какво се е случило. Особено на тези, в чиито глави още гърмят залповете на Аврора.

Отговори
5 0
KELEPIR  NEMA  /  КЕЛЕПИР  ИМА

KELEPIR NEMA / КЕЛЕПИР ИМА

27.08.2022 | 23:51

Вместо да се отплесват да се погрижат за Мадарскио, за Скалните Църкви, за Казанлъшката, Боянската, за Паталеница, за китните загиващи селца =КЪДЕТО КЕЛЕПИР НЕМА= снобеещите "архитекти" ПЕТКАНови предпочитат да беснеят из роднио ТЮТЮН оти знаят, че всека тухла там е собственост на заможен и податлив на тормоз, на "глоби", на ПОДКУП и РЕКЕТ съселянин. КЕЛЕПИР ТУКА ИМА, ЕЙЙ!

Отговори
5 0
ИЗГ7ЗИЦАТА  "Тютюн Сити"

ИЗГ7ЗИЦАТА "Тютюн Сити"

27.08.2022 | 23:12

Изг7зица е самата перверзна идея да се третират като скъпоценност "Тютюнев Град" фабриките -без всякакви снобски претенции за хубавина и красивост- скупчени покрай прашната улица Станционна по която с файтони майните са пътували към мъдро сложената от дедите ни далеч от Града ЖП Станция да не пречи... Това са честни и почтени промишлени здания които отдавна си изживяха живота. ПРЕЧАТ!

Отговори
6 0
Смешни са някои коментари

Смешни са някои коментари

25.08.2022 | 19:29

Защо защитавате тия наглеци, лумтящи само за печалба? Прави се на гърба на града, като се разрушава културата му - тоест на гърба на вас, бе хора.

Отговори
10 11
От квартала

От квартала

25.08.2022 | 20:15

Каква култура? Тези складове се разпадат от десетилетия и вече за нищо не стават, а разрухата в квартала е вече постапокалиптична. Каквото и да се направи на тяхно място ще е по-добре.

Отговори
12 5
кажи на културтрегерите

кажи на културтрегерите

31.08.2022 | 11:42

КАК СЕ ЖИВЕЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ В ТОЗИ КВАРТАЛ! Децата ни мислякт, че са падали бомби, пожари, плъхове, опасни развалини......................това било култура!

Отговори
2 0
Дори няма смисъл да се обяснява на идиотите

Дори няма смисъл да се обяснява на идиотите

25.08.2022 | 19:19

Който не може да разбере, че тези постройки са част от духа на Пловдив и неговата хилядолетна история - те са широкият център с потенциал да бъдат ново оживено място, няма право въобще да се причислява към този град! Вие сте Пловдивмразци, за които явно частният интерес на някакви наглеци е по-важен!

Отговори
13 12
Тенева

Тенева

25.08.2022 | 21:13

Тютюневият град е язва в центъра на града. Семейството архитекти желаят столипиновски изглед на централната градска част поради корупционни интереси, а крайно лявата младежка организация на ДБ с 10 протестъри е смешна на фона на общественото мнение на пловдивчани, които искат да се движат без страх за живота си по оживения бул. "Христо Ботев".

Отговори
11 2
комунист

комунист

25.08.2022 | 19:09

Много пъти съм предлагал общината да откупи имотите и да се построи операта там но не би. В демократичните времена Пловдив никога не е имал адекватна управа.За съжаление до като съм жив руините ще са там.Дано поколенията са по-умни.

Отговори
6 4
Арх

Арх

25.08.2022 | 18:11

“Тютюневият град” притежава история и автентичност, която днешните имитации на арабина и разните други опити, като пародията на ЦУМ на Христо Ботев не притежават. А всички опити да бъде съживен стигат или до събарянето и подпалването му, или до проекта за обезобразяване на Кудоглу със стъклена пирамида отгоре, или до мутробарока на Пройкова за Верона резидънс. “Тютюневият град” е ценен с историята си в днешните времена на Оазиси, Корони и Роялс гардъни.

Отговори
13 11
Моля,

Моля,

25.08.2022 | 19:24

пояснете - за каква автентичност се говори при едни полуразрушени складове? Работил съм в бившия стоматологичен факултет, бивш склад на Томасян. Освен една мозайка с надпис Томасян, нищо съществено. Това ли е ценното?

Отговори
14 5
Въпросните стоматологии

Въпросните стоматологии

25.08.2022 | 19:27

Бяха възстановени прилично и запазиха до голяма степен естетиката на индустриалните халета от времето

Отговори
8 1
Лекар

Лекар

25.08.2022 | 20:51

Коментарът е явно на арх. Петканова и поредния и съпруг арх. Петков. Смешно е да защитаваш руини, свърталища на наркомани, клошари, проститутки и да водиш протестери. Всеки ден се молим склада на Сточна гара да не ни затрупа . ,

Отговори
10 3
Тенева

Тенева

25.08.2022 | 21:46

Арх Петканова и поредният и съпруг арх. Петков желаят гето в Центъра на града. Защитниците на т.н Тютюнев град и десетината протестерчета от крайно лявата ДБ наясно ли са със застрашените от самосрутеане складове ,обитавани от наркомани, клошари, проститутки. Да не говорим за склада на Сточна гара, който всеки момент ще се срути върху пешеходци и коли и тогава отговорността ще е на арх. Петканова !!!

Отговори
10 1
Какво търси един Лекар

Какво търси един Лекар

25.08.2022 | 22:05

в запустял склад? Пациенти?

Отговори
5 3
г-ца ПЕТКАНА не му била законна съпруга...???

г-ца ПЕТКАНА не му била законна съпруга...???

25.08.2022 | 22:52

Клюкари се че ПЕТКАНАта съжителства БЕЗ БРАК с Петканов = сиреч в Смъртен Грях. ГРЕШНИЦА. Паднала жена. Но не затова пиша (да е жива и здрава) ами за нейзината снимчица на съседната статия отгоре дето не поема коментари. Там се вижда АЛЧНИЯ ПОГЛЕД НА ПЕТКАНОВИ И ЛИГИТЕ КОИТО СЕ СТИЧАТ: "Ах, как можах да изтърва тоя КОКАЛ, такава тлъста поръчка да я цуне някой друг архитектин... Ах!"

Отговори
6 1
УМЕН

УМЕН

25.08.2022 | 18:08

Махнете въшките......

Отговори
12 1
кореняк

кореняк

25.08.2022 | 17:25

Откакто се е заприказвало за този тютюнев град съм в потрес! Културтрегерите в нашия град са със здрав работническо-селски произход и толкова са им възможностите. Складове и лудия Мильо - символи на хилядолетния Пловдив!

Отговори
17 2
Хаха

Хаха

25.08.2022 | 19:20

Кореняк бил? Това не е достатъчно да обичаш града си явно..

Отговори
4 5
мда

мда

25.08.2022 | 20:20

Кореняк не означава фен/член на ДБ! Опазил ме Бог!

Отговори
7 1
Абсолютно

Абсолютно

25.08.2022 | 20:38

И аз съм 5то поколение в този град и ми е омръзнало от разни протестиращи селски пръчки да поддържат мизерията. Промити мозъци от ДейБъ, спаси шопия и ssc форума.

Отговори
5 1
Грозотия и опасност

Грозотия и опасност

25.08.2022 | 17:22

Докога ще стоят тия руини, докато утрепят някой. Толкова деца минават под металното скеле, то също вече е изгнило. Центърът е по-зле от Украйна

Отговори
21 6
Украинският вятър

Украинският вятър

26.08.2022 | 08:55

Видял си Украйна преди фашистката агресия, църрвул кагебистки!

Отговори
1 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?