Следвайте ни

Тютюневият град - докато чиновниците се наумуват, сградите рухват сами

viber icon

Община Пловдив внесе проекта на ПУП за предварителен контрол, чака експертите от НИНКН да се изкажат по въпроса

Автори: Валентина Йеремиева, Мария Петрова, Даниела Арнаудова

Планиран като голяма градска забележителност и атракция преди 6 години, когато Пловдив кандидатстваше за Европейска столица на културата, днес Тютюневият град е символ на разрухата и чиновническото безхаберие.   

Години наред собствениците на имоти в района чакат държавата да реши какво може и какво не може да се прави в района. По казуса с Тютюневия град са се изказвали архитекти, визионери, каузаджии, грантаджии и плеяди общинари. И до момента обаче решение няма. Ясно е, че кварталът отдавна е загубил ролята си на индустриална и складова зона. Тук инфраструктура няма, а

ко​му​никациите са трудни. Не са много вариантите и за бъдещия живот на зоната. Идеите се движат от нов артквартал по примера на "Капана" през малко сити с хотели и офис сгради до нормален жилищен район. Мнения "за" и "против" има във всички посоки. Решение обаче засега няма.   

Инвеститорите с нетърпение  чакат Министерството на културата и  НИНКН  най-после

да одобрят  правилата за реставрация и строителни дейности в квартала

между бул. „Христо Ботев”, ул. „Цар Асен”, „Иван Вазов” и автогара „Юг”. Всяко забавяне на междуведомствените съгласувания за зоната, наречена Тютюнев град, означава загуба на време и пари, тъй като цените на строителните материали вървят нагоре, оскъпява се и трудът.

Темата за Тютюневия град беше повдигната отново от главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов пред министъра на културата Велислав Минеков. Наскоро на срещата в залата на Епископската базилика Минеков обеща съдействие, за да се изпълнят процедурите по съгласуване.

Проектът на подробен устройствен план (ПУП) на тази зона е внесен за предварително обсъждане в Министерството на културата още преди два месеца.  Предстои арх. Ахрянов да обсъди последващите действия с екипа на  министерството. Ако експертите  на министъра  кажат "да" за предварителния етап, внасяме плана официално и чакаме одобрение, обясни за "Марица" главният архитект. 

Сградите в Тютюневия град  са до една частни, като повечето от тях са бивши тютюневи складове. Възстановяването им изисква огромни капиталовложения, а част от старите постройки са за събаряне.

Собствениците обаче нямат право да забият и един пирон,

докато не се одобри подробен устройствен план (ПУП) за Тютюневия град, тъй като е част от архитектурно-историческата зона Филипопол ​- Тримонциум -Пловдив със специфичен режим на застрояване. Проектите за всяка сграда задължително подлежат на съгласуване в Националния институт за паметници на културата (НИНКН) и ресорното министерство. 

Тютюневият град  беше една от задачите, поставени от кмета Здравко Димитров на екипа още в първите дни на мандата. В резултат, след едногодишна работа Община Пловдив разполага с нов ПУП на Тютюневия град със специфични правила и нормативи за застрояване.

Работната група си е свършила работата, твърди арх. Димитър Ахрянов. В нея бяха включени представители на Община Пловдив, НИНКН и собственици на имотите в Тютюневия град.  Проектът, подготвен в предишния кметски мандат, беше отхвърлен от Института.  Това стана причината  Здравко Димитров да сформира нова комисия.

Изследван е статутът на всяка сграда в Тютюневия град

От Министерството на културата поискаха допълнително заснемане на фасадите, което беше направено с участието на специалисти. Някои изготвени проекти бяха коригирани, като се отчетоха забележките, разказа арх. Ахрянов. Например за полусъборения  склад на ул. „Одрин” 8 в проекта на ПУП е предвидено възстановяване на сградата, а не разрушаване. Намалено е и планираното навремето застрояване, с което собствениците се съгласили.  Според проекта на ПУП се възстановява в автентичен вид опожарената сграда на Кудоглу на ул. „Иван Вазов”.

От Министерството на културата се чака становище за статута на прословутия склад на Сточна гара, чието събаряне беше спирано два пъти. Експертната оценка беше категорична, че сградата не е паметник на културата, същата констатация е цитирана и от Върховния административен съд. Преди няколко месеца обаче арх. Петрана Бакалова поиска ново разглеждане на статута, което спря за втори път разрушаването на порутената сграда.

След съгласуването на правилата за Тютюневия град собствениците на имотите ще могат да инвестират в тяхното възстановяване, каза арх. Димитър Ахрянов. 

Арх. Димитър Ахрянов

Топката е в полето на НИНКН

 Печална гледка представлява  днес Тютюневият град с опожарения склад на Кудоглу на ул. „Иван Вазов”, полуразрушената сграда на ул. „Одрин”, опасния мастодонт на бул. „Христо Ботев” и ул. „Авкс. Велешки” в района на Сточна гара. Тази визия е резултат от тежките административни процедури, които изисква Законът за културата, и бавното съгласуване  с НИНКН. Понякога  две-три години.  Мъката, през която се минава за благословията на Института,  отказва собственици да инвестират във възстановяване на имотите.

Провал с идеята за "Пловдив 2019"

Кварталът беше кръстен Тютюнев град с идеята по време на Европейска столица на културата да привлече не само пловдивчани, но и туристи като атрактивна зона в центъра на Пловдив. Тя обаче не се осъществи, въпреки че средствата за уличната инфраструктура бяха заделени и преведени на Община Пловдив като целева субсидия от държавния бюджет. Планът, подготвен от тогавашния екип на Община Пловдив, не видя бял свят, след като беше върнат от НИНКН за доработка със забележки.

Строителят Таха Рахман: За всеки подпис чакаме по 1 година

Бизнесменът Таха Рахман, който строи жилищен комплекс на ул. "Г.М. Димитров" в Тютюневия град, разказва, че е изключително трудно да съгласуваш документите с НИНКН. За всеки документ се чака по една година и повече, което бави инвестициите, твърди предприемачът. 

Той е един от участниците от страна на собствениците, които помагаха Общината да подготви данни за имотите в архитектурно-историческата зона. Планът беше много пъти обсъждан, след това спрян при предишния министър. Дано новият министър на културата и ръководството на НИНКН да одобрят плана за Тютюневия град, за да могат инвеститорите да строят по утвърдените правила, без да губят много време в чакане на съгласуване, коментира Таха Рахман. 

Жилищният комплекс  с апартаменти от 38 до 300 кв.м се изгражда до началното училище на СУ "Патриарх Евтимий". Сградата е на четири етажа и един мансарден, с офиси на партера и с подземни гаражи. 

Споровете за руината на Сточна гара се точат 13 години

Сагата с тютюневия склад на ъгъла на бул. „Христо Ботев” и ул. „Авкс. Велешки” се точи  повече от 13 години и не се знае кога ще приключи. Двете постройки  с паднали греди и покрив, без прозорци и врати, с полуизкъртена ограда навяват ужас  заради риска да се срутят и шокират туристите, които очакват да видят древния град в целия му блясък.

Спорът за склада се води от 2008 г. и може да бъде решен само от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство. Собствениците на имота и Община Пловдив чакат решение дали двете сгради са паметник на културата, или не.  

Въз основа на решенията на компетентните институции  в Община Пловдив три пъти са издавани заповеди за събаряне на опасната сграда със запазване на част от фасадата, но до ден днешен не са изпълнени. 

ЧСИ подгони собствениците на "Одрин" 8

Двамата обвинени, а след това оправдани за събарянето през 2016 г. собственици на тютюневия склад "Ориент табако" на ул. "Одрин" 8 - Георги Бранеков и Александър Миколич, имат сериозни финансови затруднения. Индикация за това е обявената за трети път от частен съдебен изпълнител публична продан на няколко земеделски имота в с. Маноле, собственост на общата им фирма „Пи Джей Лоджистикс“ АД. Освен те двамата в борда на директорите влиза и Найден Колев. 

Нивите са добре комасирани парцели, които граничат един с друг, но се продават поотделно. Единият имот е с площ 68 929 дка, с първоначална търгова цена 681 598.08 лв. Другият е с размери 45 095 кв.м и стартова цена 445 928, 40 лв., плюс съседния парцел  от 29 517 кв.м с цена 291 859, 92 лв. Четвъртата нива се простира върху 48 453 кв.м, а първоначалната й цена е 479 145.60 лв.

Подозренията са, че в тази кризисна за съдружниците ситуация те няма да имат възможност да възстановят бившия тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8, освен ако някой за целта не налее свежи пари.  Запознати коментират, че вероятният донор ще е италианецът Роберто Тронкони. По информация на ДАКСИ той се води действителният собственик на „Пи Джей Лоджистикс“ АД. 

Фирменият портал показва още, че Тронкони държи основния капитал и на други свързани фирми с Бранеков и Миколич ​- „Одрин“ 8 ЕООД - собственик на разрушения склад на едноименната улица, и „Кари 9“ ЕООД. Друг италианец - Андреа Франкино, пък е собственик на „Бирба“ ЕООД, а  управител е Бранеков.

Иначе „Пи Джей Лоджистикс“ АД, което е прекратило регистрацията си по ДДС през 2019 г., има данъчни задължения в размер на 253 683.94 лв. Отделно са огромните борчове към „Уникредит Булбанк“ АД - шестцифрени суми в евро. Именно банката е образувала изпълнителното дело за продажба на земите, които трикратно са ипотекирани в нея.

Хотел "Хилтън" на мястото на "Ориент табако"

Георги Бранеков и Александър Миколич имаха идея на мястото на  бившия тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 да вдигнат хотел, който да е от веригата "Хилтън". Даже имаха изготвен проект ​от арх. Радо Тодоров. Новото строителство включваше многоетажен хотел с подземни паркинги и гаражи, както и други обслужващи сгради.

Пиетро Луиджи Гиа: Складовете на Кудоглу не се продават

Много преди пожара през 2016 г. чакам от Министерството на културата да се одобри проектът за реконструкцията на сградите, известни като складовете на Кудоглу. Историята е от 18 години, заяви за „Марица“ бизнесменът и бивш консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа. През 2005 г. двете 5-етажни сгради на ​ул. "Екзарх Йосиф" 13, "Капитан Андреев" 12 и на ъгъла с ул. "Иван Вазов",  които са паметници на културата, бяха продадени на фирма „Р.И.П.А.“ ООД за 1,8 млн. лв. Неин представител е Гиа. Съдружници във фирмата с капитал в размер на 5000 лв. са Паоло Каральо и Рикардо Каральо. 

Пиетро Луиджи Гиа опроверга слуховете, че имотът е продаден на голяма пловдивска компания. Наистина много фирми, които се занимават със строителство, имат интерес да купят сградата, други искат да станат наши партньори. Правим срещи непрекъснато, но до момента нямаме реализирана сделка. Има и много хора, които постоянно питат за апартаменти и искат да купуват на зелено, но без да има одобрен проект, това няма как да се случи, допълни Гиа.

Идейният проект Residence Tobacco Factory, дело на архитект Реймондо Флакомио, предвижда два от трите изгорели склада на ул. "Екзарх Йосиф" 13 и "Капитан Андреев" 12 след реставрация, консервация и реконструкция  да се превърнат в жилищни сгради с магазини и подземни гаражи. Проектът е внесен в Националния институт за недвижимото културно наследство през 2017 г.

Улица "Иван Вазов“ остава достъпна за автомобилите

Прoeктaнтите обаче трябва да създадат предпоставки в бъдеще тя да стане само пешеходна от "Авксентий Велешки" до площада 

Улица "Иван Вазов" няма да става пешеходна от площада дo ул. „Aвкceнтий Вeлeшки”, поне на този етап. Това реши Експертният съвет по устройство на територията към Община Пловдив. На свое заседание експертите разгледаха допълнения към договора с проектантите от „Дезира С”, които вече работят по техническия проект на улицата.

„Обмисля се вариант улицата да остане за автомобилно движение, но да се създадат предпоставки в бъдеще тя да стане пешеходна.

Прoeктaнтитe рaбoтят

зa съхранение на нacтилките, кaктo и eлeмeнтитe нa грaдcкaтa cрeдa,

c кoитo улицaтa e рaзпoзнaвaeмa. "Ивaн Вaзoв" e ecтecтвeнo прoдължeниe нa ​глaвнaтa улицa и мoжe дa ce прeвърнe в прeкрacнa зoнa зa cъбития и oтмoрa, ocoбeнo прeз лятoтo. Идeята е в двeтe й чacти да се зaпaзи пaвaжът и тя да остане нa eднo нивo от площада дo ул. „Aвкceнтий Вeлeшки”, уточняват специалисти.

Проектантите от екипа на „Дезира С”, с ръководител инж. Гергана Кривошапкова, работят по одобрено задание от НИНКН, според което концепцията не включва изцяло пешеходна зона.

Експерти и граждани изказват противоречиви мнения по въпроса

Бъдещето на емблематичната улица "Иван Вазов" беше обсъдено от представители на администрацията, граждани и специалисти по градоустройство на публичен дебат.

Всъщност идеята на бившия кмет Иван Тотев улицата да стане само пешеходна в участъка от площад "Централен" до Библиотеката се рестартира от сегашния главен архитект на града - Димитър Ахрянов.

„Ако трябва да спазим закона обаче, нека сме наясно, че актуализираният Общ устройствен план на града казва, че „Иван Вазов“ е за автомобилно и пешеходно движение", контрира арх. Чавдар Тенев, председател на КАБ-Пловдив. Тенев твърди, че „по „Иван Вазов“ сградният фонд е основно от жилищни сгради с полуподземни избени етажи, което не дава възможност за създаване на активности, ориентирани към улицата, че да се създадат условия за интензивно пешеходство. Няколкото магазина за обувки с мъчително влизане под земята не са причина за преобразуване на улицата в изцяло пешеходна. Ето защо „Иван Вазов“

трябва да остане с настоящия си статут 

с автомобилно и пешеходно движение, тъй като тя е единственият подходящ достъп за лек и товарен транспорт до централния площад и всички обществени сгради около него. Тя осигурява достъпа до няколко учебни заведения, до Административния съд на Пловдив, през ул. „Цар Асен“ - до бул. „Цар Борис III Обединител“ и т.н. Обслужва и много им​оти, които имат лице само към нея, и по закон не е редно да бъдат лишени от транспортен достъп“. Според арх. Ахрянов обаче с актуалните разработки прoблeмът c имoтитe, дo кoитo нямa aвтoмoбилeн дocтъп пo други улици, e рeшeн кaтo по улицaтa щe бъдaт дoпуcкaни кoли дo жилищнитe cгрaди - там, къдeтo имa гaрaжи, кaктo и зa oбcлужвaнeтo нa дeтcкaтa грaдинa. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

защо

защо

18.06.2021 | 22:30

Комунистите не съсипаха Ул. Иван Вазов-ремонтираха я в близък до оригиналния вид. Сега тези решиха,че трябва непременно нещо да променят-те решават съдбата на улицата-странни мисии изпълняват.Защо е необходимо най-красивата и европейски изглеждаща улица в Б-я да се унищожи от хора, които не са и от Пловдив даже.

Отговори
3 0
Хан Крум

Хан Крум

18.06.2021 | 16:08

Темата за Тютюневия град е поредица от корупционни схеми. В тази връзка предишния главен архитект почина без ОСОБЕНА ВИНА! Просто го нарочиха, че е взел пари зада продължи строителното резрешение за един грозен хотел. Проблема е в това че този хотел е на база на пуп изработен от сегашния главен архитект. Та въпроса е сега, как сегашния главен архитект ще се само сезира за пуп който е бил абсолютно незаконен и не правомерно одобрен в тогавашното министерство на културата и архитектурното наследство. И да вземат да го питат розследващите кой вкара този пуп за одобрение при положение че е бил незаконен и недобре направен на експертен съвет да бъде гледан и кой е дал гаранцията че ще го одобрят, зада може боклуците на лицето бранеко да се изходят върху пловдив. Всеки случай не е бившия главен архитект който наплюха и умориха. Една малка душичка су крие тука. И това е една жена. Да не се услушва тази БЛУДНИЦА ВАВИЛОНСКА. Там е .......... истината.

Отговори
1 2
Развитие

Развитие

18.06.2021 | 15:59

По добре да отмине времето на Герб, за да да се спазват всички критерии за исторически център на град Пловдив. Когато не можеш да поддържаш сграда, значи не е за теб. Ако управляваха други хора, виновните за това състояние на сградите, щяха да са в затвора.

Отговори
2 4
Застой

Застой

18.06.2021 | 16:16

Целият този турлю гювеч с тютюневия град беше забъркан по времето на цара с активната подкрепа на БСП и ДПС. Горе долу по същото време и с помощта на същите тези хора беше заграбен и панаира от Гергов. Именно досега ГЕРБ удряха спирачки на собствениците да съборят старите сгради и да цъфнат молове и хотели. Затова е и тази тактика на рушене.

Отговори
3 2
32 години демокрация и Синя крепост се напълни с крепостни селяни

32 години демокрация и Синя крепост се напълни с крепостни селяни

18.06.2021 | 13:57

Ей, ви "демокрация", дето при капитализма щеше да тече мед и мляко по улиците!

Отговори
5 4
батангел

батангел

18.06.2021 | 16:03

Вий като ходите на Бузлуджа, що не си останете там целогодишно?

Отговори
2 2
Строежи

Строежи

18.06.2021 | 11:18

Сградите са частна собственост нали така а защо не си ги подържат за това има глоби. Всеки един от нас е в същото положение ако не си подържа имота. да не забравяме че улиците между сградите са общинска собственост, и всички имат право да ги ползват. Просто тези сгради в този вид не им трябват е само не знаем земята под тях на кой е собственост, ако е общинска тогава положението е друго. Има експлоатационен срок на сградите и май госта други неща. Просто нещата са като при всички хора ама тук заиграването е голямо явно защото ще има много РЗП за разпределяне между тези които сега решават как да станат нещата

Отговори
8 2
Венета

Венета

18.06.2021 | 13:37

Човече, разсъждаваш така, защото нямаш представа какво е да правиш ремонт на сграда, обявена за архитектурен паметник на културата. Години наред обикаляш каквито се сетиш институции, за да ти разрешат да заковеш един пирон и ако въобще някога ти разрешат, то вече има нужда от повече пирони и тръгваш пак отначало. Мои близки живеят в стария град и пета година чакат разрешение да си сменят дограмата и покрива, защото отвсякъде духа и тече. Още нямат разрешение и вече я обявиха за продан.

Отговори
8 3
интереси

интереси

18.06.2021 | 09:48

Сградите се рушат, но и заинтересованите им помагат. Безхаберие, безотговорност, корупция, липса на адекватна съдебна система!

Отговори
12 1
пари, пари .....

пари, пари .....

18.06.2021 | 09:03

Бавят решения , за да си свърши природата работата ! Помагат с пожари и багери ! Никакъв Тютюнев град няма да има ! Ще четем за него в книгата на Пенка Калинкова и ще съжаляваме за неосъществените идеи ! Можеше Пловдив да има още едно привлекателно място !

Отговори
16 5
Батко

Батко

18.06.2021 | 09:01

Рахман и Солак построиха такива коптори, по-зле от рушаща се панелка.

Отговори
16 3
Георги

Георги

18.06.2021 | 08:27

Когато на власт е Гроб, нищо хубаво не се случва !

Отговори
10 8
Георги, Георги...

Георги, Георги...

18.06.2021 | 13:37

Интересно, ако можеха да бъдат цървенките, какво ли щяха да направят???

Отговори
5 4
Георги, Георги, Георги

Георги, Георги, Георги

18.06.2021 | 16:19

Да, прав си, махнаха рендето и локвата, която развъждаше оси от главната и затвориха тоалетните на Ляфчу Атанасов. Ужас

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?