Следвайте ни

Тюфекчия и стъклар отварят дюкяни на улицата на занаятите

Двама уникални майстори ​- на стъкло и на хайдушки пищови, започнаха работа в една от къщите на улицата на занаятите в Стария град. Иван Станев е единственият майстор у нас, който духа стъкло пред очите на гостите си. „Имаме двама космонавти и само един стъклар - и това ако не е нация космическа”, шегува се Станев, който е учил занаята в бившето ТПК „Марица”. 

Пред шашнатите чужденци прави едновремешните играчки за елха от стъкло. Французойките си купуват от него стъклени сърца за по 5 евро. Оформя материала от немски стъклени тръби, които струват по 20 евро едната. „Преди ги произвеждаха в Сливен за по 40 стотинки бройката, но после приватизираха завода и сега има само немски тръби”, обясни Станев.

Вторият легендарен майстор, който пуска котва на улицата на занаятите, е тюфекчията Димитър Мирчев от Златоград. Работилницата му за пищови кремъклии ще е първата в Пловдив. Димитър е родом от Батак, женен е за пловдивчанка, а дълги години оръжейницата му бе в старата част на Златоград.

В четирите къщи в Стария град Занаятчийската камара приюти 14 различни майстори. 

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?