Следвайте ни

Тюфекчия №1 на Пловдив прави сребърни чифте пищови

viber icon

Димитър Мирчев още като ученик имал 8 кремъклийки, но милицията му ги взела. Дали му дипломата, след като предал в училището пушка от Кримската война.

 

Пловдив от месец си има първия майстор на старинни огнестрелни оръжия. Тюфекчията Димитър Мирчев преди това е бил две години на Улицата на занаятите в Златоград. Той се грижи за хайдушките пищови на кмета на града Мирослав Янчев. Сега майстор Димитър лъска старинни пушкала на пловдивската улица на занаятите. „Родом съм от Батак, жена ми е коренячка пловдивчанка, децата ми са тук, апартаментът ми също е тук. Отидох в Златоград за малко тишина и спокойствие, но то ми дойде в повече”, признава тюфекчията. Там още го канят за празници и възстановки.

Любовта на майстор Димитър към оръжията е от дете. „Имах няколко пушки, които реставрирах и криех по времето на соца. Показвах ги на приятели и един ден дойдоха от милицията и ми ги взеха. 8 пушки - кремъклийки, капсулни и затворни! Сега 7 от тях са в музея в Батак", разказва тюфекчията.

В VI клас през лятото направил пушка само от една ръждясала цев. Къде я намери? „В реката! Може и от Априлското въстание да е. В Стара река в Батак съм открил цял арсенал оръжие. Хората навремето, като са искали да се отърват от една пушка, и са я мятали там", разказва той.

От ръждясалата цев направил пушка без спусък с ударник с пружина отзад. Слагал ловджийски патрон и ходил с нея на лов за лисици. Тази първа пушка изглеждала гола като хайтек карабината от класическия трилър „Денят на чакала".

Когато бил по-малък, открили на сметището в дола няколко паласки с патрони. „Добре че бе дядо Димитър, та ни ги взе - вече бяхме започнали да ги чукаме с камъни", смее се той. След това тръгнал да обикаля таваните на старите къщи в Батак. Там намерил много старо оръжие, патрони, паласки, стари силяхлъци. „В една стара къща, която сама падна след това, попаднах на една италианка - марка „Картана". Дълга е 86 сантиметра и е правена в Торино малко след Гарибалди. Италианката бе увита в един стар клин, изяден от молци. Намерих и една кутия от тахан халва - пълна с патрони. Капакът <210> бе запечатан с восък. Веднага отидох да я изпробвам", разказва Димитър Мирчев. След време, когато милицията му конфискувала „ученическата колекция", събирана по реки и тавани, баш „италианката" изчезнала. „В управлението началник Галинов я взе, вдигна я и се изцепи: "С такава пушка са убили Джон Кенеди!". Другите 7 пушки още стоят в баташкия музей. Италианката обаче не стигна до него", казва с горчивина майсторът.

Лисица два пъти в капан не влиза, ама друг път! В VIII клас намерил и лъснал хубаво една кримка (пушка от Кримската война). „Някой пак ме видял и пак ме караха да я предам. А аз отричам да я имам. И не ми дават дипломата. Принудих се да я дам в училище, тогава директорката позвъни в милицията и чак тогава <210> разрешиха да ми даде дипломата", реди поредната история тюфекчията.

Сега пищовите му са с дърворезби и с инкрустации от бронз и сребро. „Може да се украси и със злато - зависи какво имаш", казва той. Поне 10 дни отива за направата на един хубав пистолет. Ако има микрорезби и инкрустации, времето е повече. Има колекция от оригинали, които повтаря едно към едно в работилницата си. Прави старите пистолети от орех. Постоянно посреща чужденци на пловдивската Улица на занаятите. Посреща ги с перфектен немски. Чужденците харесват оръжията му и са готови да дадат и 1000 евро за реплика на стар пистолет.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?