49

Турското бяло вино "Нариндже" влиза в битка за "Златен ритон"

Вино от непознатия за българския пазар сорт - "Нариндже" за първи път влезе в битка за престижната награда „Златен ритон“, който ще се връчи на „Винария 2023“. Международната изложба по лозарство и винарство ще се проведе в рамките на изложбите "Агра" и "Фудтех" от 21 до 25 февруари в панаирното градче под тепетата. В дегустациите на вина и спиртни напитки участваха проби от България, Германия, Сърбия и Турция.  

Нариндже - в превод "чупливо", е най-разпространеният сорт бяло грозде в Турция. Основните лозови масиви са позиционирани в региона на град Токат, който се намира в северната част на страната, на 50 км от Черно море. „Виното от Нариндже е приятно, плътно, с цитрусов аромат и флорални тонове“, коментира носителят на приза „Енолог на 2022 г.“ инж. Димитър Димов. 

Белият винен сорт Керацуда, разпространен предимно в Югозападна България, също ще се бори за високия приз. В рамките на двудневните дегустации бяха оценени млади и отлежали бели, розови и червени вина, по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV). По правило спиртните напитки се класират по 5-балната точкова система. Дегустации се извършиха и на пенливи, ликьорни вина и вермути, както и на гроздови и джиброви ракии. 

Винен Оскар, равносилен на златен медал, ще грабнат тези вина, които получат над 87 точки. Сребърни медали ще има за еликсири с между 84 и 87 точки. В дегустациите участваха 14 топ уайнмейкъри – членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и специалисти във винения сектор. Повече от половината от тях са международни дегустатори в престижни световни конкурси. Призьорите от конкурса ще се обявят на официална церемония на 22 февруари от 16,30 ч. в Конгресния център на панаира.

Международните дегустации на вина и спиртни напитки се подновиха тази година след 5-годишно прекъсване. За Винария 2023 те се организират от Съюза на енолозите в България в партньорство с Университета по хранителни технологии и Международен панаир Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
“малайзийския град”

“малайзийския град”

19.02.2023 | 14:41

?!?

Отговори
2 0
Експерти по география

Експерти по география

19.02.2023 | 19:38

...са тукашните джурналя. Австрия или Австралия? Даже знаят как се пише правилно - Иран или Ирак.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?