Следвайте ни

Туристи избраха Епископската базилика пред вота ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Десетки пловдивчани и гости на града, сред които руснаци и англичани, избраха неделния ден, за да разгледат археологическите забележителности на Пловдив. Така българи, живеещи извън града под тепетата също се отправиха към Епископската базилика вместо към изборните секции.

Четирима приятели от София набелязали забележителността като част от своя исторически тур. Започнали с Перперикон, продължили с покоряването на планински върхове и се озовали в Пловдив. Заради обиколката те няма да дадат своя вот на парламентарните избори. „Това, доколкото знам, е най-голямата мозаечна площ в България. Много е впечатляващо, вложена е и техника, анимация“, каза Александър.

От малко по-близо пък е дошла Румяна Василева със сина си Йордан. Те са пропътували над 95 км. Дошли от Стара Загора на гости на приятели. „Не сме подозирали, че историята може да се пресъздаде по този начин“, отбеляза Василева, която не знае дали ще успее да се върне навреме в града под липите, за да гласува.

Синът й Йордан най-много се впечатлил от VR симулацията, показваща вида на Епископската базилика преди 16 века. „Хареса ми и телевизорът, защото като се покажа пред камерата, излизат нарисувани плочки, от които изкачат животни – едното беше паун“, добави Йордан и продължи с обиколката. Спря се на пъзел за нареждане на пернатите.

Само минута му беше достатъчна, за да нареди правилния клюн, цвета на оперението и краката на птицата, и да се отвори прозорчето с повече информация за него. Дияна Лъскова дошла от столицата специално за да разгледа мозайките. „Такива съм виждала само в Пореч, Хърватия. Изключително ме впечатлиха птиците и изворът на живота“, каза Лъскова. Пловдивчанката Албена Мицева, която работи в маркетингова агенция за проучвания в София, пък се върнала, за да гласува. След като дала вота си, със семейството й решили да прекарат малко време заедно.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?