Следвайте ни

Земетресението в Стряма размести тавана на Голямата Базилика

viber icon

Няколко панела от окачения таван на Голямата базилика са се разместили от земетресението, което удари Пловдив в началото на месеца, алармираха притеснени пловдивчани. Припомняме, че епицентърът на труса 4.2 по Рихтер бе в село Стряма.

„Панелите са ажурни като пчелни пити и са свободно легнали на рамки, без да са захващани. Съвсем нормално е при труса да са подскочили и да са се разместили“, обясни пред "Марица" арх. Николай Трайков от фондация „Америка за България“. Той допълни, че панелите са били подредени още след труса.

Минали са всички огледи с общината и оттам смятат, че всичко е наред. Интериорът на Епископската базилика е почти напълно готов. Остава да се наредят последните мозайка на втория етаж.

Площадът около базиликата е почти готов – преди Гергьовден бяха монтирани сухите фонтани. Остава само да се направи комуникацията с терена пред Катедралата „Свети Лудвиг“. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?