Следвайте ни

Трудовите злополуки в Пловдивско се увеличават, кои са най-рисковите професии

viber icon

Ръст на трудовите злополуки в област Пловдив на годишна база отчитат от НОИ. Инцидентите не успяха да запазят нивата си от разгара на пандемията, когато COVID-19 ги стопи средно до 17 на месец. Спадът вероятно се дължеше на преминаването на голяма част от служителите към дистанционна работа, както и на затварянето на част от бизнесите.

С връщането към нормалния ни ритъм на живот обаче те нарастнаха и стигнаха средно до 22 на месец, а служителите загубиха общо 1582 календарни дни. Така за първото тримесечие на годината 67 пловдивчани са се контузили, докато изпълняват служебните си задължения, или пътуват към работните си места. За сравнение за същия период на 2019 г. инцидентите са били 70.

Запазва се тенденцията шофьорите, работниците в производството и металурзите да са професиите, в които най-често стават произшествия на работното място в Пловдивска област. Почти всяка втора злополука е на работници, упражняващи тези професии. Единственият смъртен случай е именно на пловдивчанин, който е въртял волана. В същото време намаляват инцидентите със строители – едва 7%.

В рисковите професии за страната попадат и педагозите и чиновниците. Не така обаче изглежда ситуацията в област Пловдив, където само 4 чиновника и един преподавател са пострадали по време на работа.

Обезщетението, което се полага на претърпелите произшествие, е в размер на 90 на сто от среднодневното брутно възнаграждение на работещите. За всяка злополука работодателят трябва да уведоми НОИ до 3 дни след инцидента. В случай, че началникът не информира института, пострадалият може да подаде сигнал в срок от 1 година. Тогава служители на НОИ и Главна инспекция по труда (ГИТ) разследват предприятието.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

челен личен опит от умрелия пловдивски капитализъм

челен личен опит от умрелия пловдивски капитализъм

10.06.2021 | 13:38

Капитализъм, никой не го интересува техники за безопасност, чете ми инструкциите 1 месец след постъпване на работа, кога вече съм намислил да напускам, никакво работно облекло и не го интересува, че машината можела да ми "скъса сухожилията", а да не се развали, че щяло да спре работния процес и да внимавам старата барака, ако й се пукне инструмента да ги извикам да го заварят, защото, ако се счупи спира работния процес!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?