46
Следвайте ни

Търсят концесионер на общинския инсинератор

Куриоз: Директорът и счетоводителката работят без заплати - няма пари

viber icon

Общинският инсинератор за изгаряне на болнични отпадъци може да бъде даден на концесия, тъй като местната власт не е в състояние да разкрие дейността, въпреки че има изградена и оборудвана инсталация.  Сградата се намира около Кукленско шосе и се стопанисва от общинското търговско дружество „Инсинератор - Пловдив" ЕООД.

„Идеята за концесионирането  се обсъжда, но все още не е взето решение”, каза зам.-кметът Величко Родопски.

Историята с предприятието излиза от рамките на абсурдите, защото строителството на инсталацията  е започнато преди повече от 15 години, още в мандата на кмета д-р Иван Чомаков, и по споразумение с правителството на Швейцария за чиста околна среда. Общината инвестира милиони левове в изграждането на базата, а швейцарската страна е поела ангажимент да достави оборудването. Преди четири години по предложение на администрацията Общинският съвет учреди ново търговско дружество с предмет изгаряне на болнични отпадъци, в чиито активи е вкарана построената, но незавършена докрай  сграда. До този момент обаче фирмата няма никаква дейност и всяка година отчита загуби.

Абсурдно е и това, че управителят на дружеството Дончо  Кацарев заема длъжността, за която от април не е получавал заплата. За „Марица” той обясни, че заедно със счетоводителката оформят документи, ако това се налага, но работят без възнаграждения.

 „Всичко при нас е на стария етап, развитие няма. Акт 16 за въвеждане на сградата в експлоатация не е подписан, имаме  само Акт 14, но ни начисляват данък "сгради" и оттам се формират загубите. Банките ни отказаха заема, защото имотът е оценен за 6,7 млн. лева, а те искат покритие минимум на 150 процента. Разходите ни са на нула, но и приходи няма”, разказа Кацарев.

 В миналия мандат Общинският съвет разреши на директора да тегли заем до 6 млн. лева за довършителните работи и  пуск на производството в експлоатацията.  За инсинератора имаше и друга идея - да поеме преработка на гуми, но тя отново се спъна в липсата на пари.  Всички до една се провалиха и до днес в Общината се чудят какво да правят с куриозното предприятие. Вариантът с концесията идва като спасителна сламка, защото сградата и оборудването се амортизират и се обезценяват с годините.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?