Следвайте ни

Трябват още 1500 места в детските градини в Пловдив

viber icon

Още около 1500 места в градини и ясли са нужни на Пловдив, за да обезпечи потребностите на нарастващия град, включително в дългосрочен план. А ако се намали числеността в групите, която сега е завишена заради недостига, реално потребностите са за около 2000 места.

Заради дефицита все още остава невъзможно закриването на блоковите градини и към момента в тях се обучават около 800 малчугани в Пловдив.

Най-тежка е ситуацията в районите „Южен“, „Тракия“ и „Северен“.

При последното текущо класиране за миналата календарна година бяха приети само 16 деца от общо 447 кандидати за 156 места в яслите и детските градини в Пловдив. По това време на годината най-голям е напливът за яслените групи, където от 300 участвали в класирането в списъците за желаните от тях детски заведения попаднаха едва 6. Само 4 от 82-ма малчугани пък бяха приети в първа група на детските градини, където свободните места бяха 41. Във втора класираните бяха 5 от 43, при 28 позиции. В трета и четвърта подготвителна група кандидатстваха общо 22 хлапета - за съответно 35 и 33 свободни места. От тях бе прието само едно дете на 5 г.

Въпреки наличието на свободни места неприетите остават много, тъй като се борят за детски градини, които са пълни. 

Това е и основният проблем в системата - има достатъчно места според общия брой на децата в града, но разпределението им по райони е различно, а и вакантните позиции не съответстват напълно на предпочитаните от семействата учебни заведения.

Заради недостатъчната база, Община Пловдив кандидатства по националната програма за изграждане на нови и реконструкция на съществуващи учебни заведения, като подаде 11 от 12 възможни проекта. За детските градини постъпките бяха за по една нова сграда в  „Южен“, „Тракия“ и „Северен“ и реконструкции  в „Централен“ и „Източен“, където има най-сериозни проблеми и са нужни по-бързи решения.

В крайна сметка финансиране от държавата ще има за 5 обекта за най-малките.

Нова градина  за 2 999 500 лв. ще се строи в ЖР "Тракия - за 8 групи, както и още една -  в „Южен“, с капацитет 4 групи, която ще струва още 3 млн. лева.

В същото време предстои преустройство, пристрояване и надстрояване на ЦДГ "Чучулига" за обособяване на две нови групи и физкултурен салон - с 562 300 лв.  Ще се изгражда пристройка към съществуваща Детска ясла № 19 за две нови групи, като в проекта ще бъдат вложени 598 700 лв. Преустройство и пристрояване ще се извърши и в ОДЗ "Буратино", за да поеме нови 3 групи, а ремонтът ще глътне  687 700 лв.

Реално обаче дейностите могат да стартират най-рано напролет, защото има процедури по проектиране и избор на изпълнител, а общо за детските градини и училищата е нужно и дофинансиране от общината. Междувременно в града се строят 3 нови детски градини и се довършват две.

Отлагат задължителното обхващане на 4-годишните

Въпреки политиките за разширяване на инфраструктурата, ефектът ще се усети след време. По тази причина не се бърза нито със закриването на блоковите градини, нито с въвеждането на задължително обхващане на 4-годишните. То вече залегна в Закона за предучилищното и училищното образование, но е дадена възможност за гратисен период на общините - именно за да подготвят нужната база.

За да може община Пловдив да поеме всички 4-годишни, само за тях са нужни още между 400 и 500 места. По тази причина въвеждането на задължително обучение от втора група под тепетата няма да е от следващата учебна година.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?