Следвайте ни

Трябва ли Пловдив да тегли заем за големите проекти? ВИДЕО

viber icon

 Кметът Здравко Димитров доведе внушителна група експерти за общественото обсъждане, на което общината пита пловдивчани дали да тегли заем за 113 501 750 лева за реализацията на инвестиционни проекти.  При пълна зала започна общественото обсъждане точно в 17:30 

Заедно с градоначалника са вицета му Величко Родопски, Пламен Райчев, Анести Тимчев, Тодор Чонов и Георги Титюков, а също така и председателят на Общинския съвет Александър Държиков, главният архитект Димитър Ахрянов. В залата са районни кметове, съветници, граждани и Иван Тотев, който вече е член на ИК на ГЕРБ. 

Секретарят на общината Ангелина Топчиева води дебата. Тя предупреди, че заради ковид мерките в залата не може да има повече от 70 души, а в момента присъстват 48. Припомни и за задължителното носене на маски и спазването на дистанция.

Пловдив трябва да се развива, каза в изложението си Здравко Димитров и добави, че града няма нито вътрешен, нито външен ринг. „В София дори локалите на новата Южна дъга са по-широки от нашето Околовръстно. Пловдив заслужава много повече“, подчерта Здравко Димитров. Средномесечно в града влизат и излизат над 5 милиона моторни превозни средства и е очевидно, че такъв трафик не може да бъде поет с пътна инфраструктура, строена преди доста години за значително по-малко автомобили, категоричен е той.

Заемът ще бъде използван за 11 строителни обекта на обща стойност 103,6 млн. лева и инвестиции в двете общински предприятия „Чистота” и „Градини и паркове”, предимно в техника, за 9,9 милиона.

Данъците няма да се вдигат

Пловдив ще изтегли заем при годишна лихва между 0,3 – 0,6%.  Кредитът от 113 млн. лв. ще се връща в срок от 20 години.  Зам.-кметът Величко Родопски подчерта, че условията са много изгодни. Той увери още гражданите, че досега общината е изплащала редовно заемите си, затова няма от какво да се опасяват. Няма опасност данъците за пловдивчани да бъдат вдигнати заради погасяването на кредита. Арх. Цветелин Цоневски от публиката дори предрече, че заради бързото развитие на града и бизнеса в него, данъчните постъпления ще се увеличават по естествен начин.

Част от кредита ще отиде за инвестиции в двете общински предприятия „Чистота” и „Градини и паркове”, предимно в техника, за 9,9 милиона. Зам.-кметът Анести Тимчев разясни, че средната възраст на машинния парк в „Градини и паркове“ е между 20 и 40 г., на „Чистота“ -14.  Отделно в „Чистота“ били бракувани 38 автомобила.  „Необходима е подмяна на техниката, за да сме адекватни на всичко, което се случва в нашия град. 2,8 млн. лв. ще отидат за реорганизация на базата на двете предприятия с електрически станции и т.н.“, обясни Анести Тимчев. 

Кметът да опъне палатка пред Министерски съвет

Дебатът се провежда при изключителен интерес от страна на граждани, общинари и гилдиите. Повечето се обявяват "за" заема, но д-р инж. Илия Зюмбюлев от БЗНС пък предложи да се направи местен референдум по темата, преди да натоварим децата ни да връщат дългове. Това ще е най-големият заем в историята на общината. Той посъветва кмета Здравко Димитров да стои на палатка пред МС и да настоява да се отпуснат пари на Пловдив, а не градът да се неглижира. Според Зюмбюлев централната власт ни е длъжник, с което обаче градоначалникът не се съгласи. Зам.-кметът Величко Родопски посочи, че в момента общината има дългове за около 27 милиона лева, докато Варна например е поела дълг от 118 милиона. На запитване на Сузана Николова той подчерта, че многомилионният заем няма да бъде взет наведнъж, а на етапи, в срок до 2024 година.

Снимки от Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

УМЕН

УМЕН

13.05.2021 | 00:42

Града трябва да се развива а не да се карат кой да го направи това.....

Отговори
1 0
Петров

Петров

12.05.2021 | 20:53

Безсрамници. Лакоми. Прости.

Отговори
4 0
Димо

Димо

12.05.2021 | 20:52

Не. Не трябва. Тази администрация и многоо гадна. Не можем да я нахраним.

Отговори
6 0
Dii

Dii

12.05.2021 | 19:59

Важното е че Анести Тимчев е казал че разходите ще са за и т.н.. Това и т.н. включва много неща, например хотел или да помогнем да се завърши комплекса на световно известния и успешен млад предприемач Г. Тотев. Младо момче е и трябва да му помогнем да развие своята бизнес гениалност.

Отговори
6 0
Голям смях!

Голям смях!

12.05.2021 | 19:02

Много ви е весело! Не разбрахте ли, че номера няма да ви мине! Скоро ше връщате и ще повръщате милиони те, които откраднахте от пловдивчани!

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?