Трошим нахалост парите за избори в районите

Хората знаят, че от малките кметове почти нищо не зависи, и затова не гласуват

Изборите за районен кмет на "Източен" струват на данъкоплатците между 50 000 и 60 000 лева. И в криза, и без криза  сумата не е малка. С тези пари могат да закърпят дупки на няколко улици, да ремонтират детска градина или да възстановят старинната чешма в подножието на Бунарджика, пресъхнала от години.

Не съм общински ковчежник, но ме е яд, че хилядарките, взети от нашите джобове, се пилеят на вятъра за напълно безсмислен вот.

Само за партцентралите има някакъв смисъл от избори по районите. Едни гледат да се домогнат до властта, други напомнят, че все още съществуват. Участието във вота дава възможност на партиите да взимат пари от спонсори и да се разпореждат с тях. За хората тези избори нямат почти никаква полза и първият тур в "Източен" го доказа за пореден път. От 47 000 пълнолетни жители на района бюлетини са пуснали едва 9827, тоест една пета.

Ниската активност от 21 процента не е прецедент. През 2007 г., когато  беше възстановен мажоритарният избор на районните кметове, 70 на сто от бюлетините отново останаха непопълнени и отидоха но вторични суровини. Повечето избиратели бойкотират вота, защото  са наясно, че от малките кметове почти нищо не зависи. Защо тогава трябва да си правят труда да ходят до урните, угаждайки на нечий каприз? Какъв е смисълът за редови гражданин да играе на демокрация във фалшив дует с един или друг кандидат?

Точно преди две години тракийският кмет инж. Гиньо Матев беше единствен, който спечели изборите от раз. В останалите райони имаше балотаж (разбирай - двойно харчене на пари). Гиньо Матев, окрилен от победата, оптимистично обеща нов път между бул. "Санкт Петербург" и "Скобелева майка", директно трасе през гората, паркоустройствен план на "Лаута", парк до паметника на хан Крум и много други хубави неща. От изброените дотук не е изпълнено нито едно намерение, а и няма как, защото мераците на един районен кмет са свързани с бюджета на града. А той се прави в голямата община и се приема от Общинския съвет.

Кметът на "Централен" Райна Петрова дори няма информация защо от една година е замразен строежът на нова детска градина в нейния район. За куриоз - подчинените й вдигаха рамене, когато  варварски къртеха скалите на Сахаттепе, за да строят кооперация с подземни гаражи на ул. "Ангел Букорещлиев". Камо ли да се намесят. Отговорът беше: всички съгласувания са минали през голямата община, сякаш районен кмет е филянкишията.

Малките не роптаят срещу синекурните си длъжности.  Кметът на "Южен" Александър Колев дори беше доволен, че според концесията на Събота пазара, учредена от общината, ще има 20 паркоместа за 100 търговци и най-малко още толкова купувачи. Нито се намеси, когато започнаха да строят насред улица в "Кючук Париж". За хората няма никакво значение дали Колев е назначен със заповед на кмета, или е мажоритарно избран. Големите ремонти на ул. "Димитър Талев", "Михалаки Георгиев" и Коматевско шосе са финансирани от голямата община. Пак там са избрани и изпълнителите. Колев, Матев и Петрова отговарят за тъй наречените текущи ремонти - тоест за дупките. Малки кметове - малки отговорности. Защо тогава трябва да се харчат пари за бюлетини, охрана и работата на секционните комисии?

Противно на тази логика,  партиите  имат интерес да вкарат свои хора в управлението. С тази презумпция Законът за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) въведе мажоритарен вот в градовете с районно деление - веднъж от 1995 г. до 1999 г., и втори път - през 2007-ма. Надеждата на политиците е, че ако не спечелят  мнозинство в местния парламент и стола на градоначалник, поне да грабнат местенце в един или друг район. Затова мераклии - дал господ. На изборите през 2007-ма за постове по районите имаше по 12 - 16 кандидати. Този път за "Източен" се регистрираха осем. Напливът е обясним. Освен сигурната заплата от 800 - 900 лева, малките кметове също делят баницата или, както каза финансовият министър - пицата. Нищо че е по-малка, отколкото в голямата община.

 Пицата е под формата на обществени поръчки, наеми и такси, пари от спонсори, връзки, работни места. Преди година парче от пицата - Главната и двата площада - скара голямата община и район "Централен". В резултат на това Славчо Атанасов взе от Райна Петрова правомощията да отдава места за търговия в суперцентъра на града и да събира приходи.

Хората в "Източен" не отидоха да гласуват  по още една причина - сред кандидатите няма личност, която да мотивира избирателите. Колко души познават например Севдалина Петрова, въпреки че тя живее в същия район и е общински съветник вече две години?  С какво се е изявил Илко Раев, кандидат на ВМРО, че да  амбицира хората да хукнат към урните? Апропо, спечелените от него 526 гласа тотално сриват и без това ниския рейтинг на воеводите, които управляват града. Дори и Петър Петров от ГЕРБ, който има шанс да спечели изборите на балотажа,  не е в състояние да впечатли съгражданите си, въпреки че две години управлява района, а партията му все още е на гребена на вълната. Петров пропусна възможността да омае електората в "Столипиново", въпреки че в бюджета за този квартал бяха заделени 300 000 лева. Заради липсата на нормални делови контакти между голямата община и районните администрации средствата за ремонт на улици и за осветление не са усвоени и до днес. Тепърва ще се определят изпълнители.

Жителите на "Източен" казват, че вотът за кмет на 31 октомври ще бъде етнически - между Петър Петров от ГЕРБ и Яшар Асан от ДПС. Така беше и на балотажа преди две години. Концесионерът на пазара в "Столипиново" Асан диша във врата на бившия учител Петров с разлика от 829 гласа. Това ще мобилизира хората, които живеят извън малцинствения квартал и може би в неделя ще има по-голяма активност.  Най-малко е обидно да те управлява човек без нужното образование.

Какъв е смисълът от всичко това? Петров щеше да продължи да бъде кмет и без да се вадят от бюджета 50 000 лева.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?