71

Трите най-опасни професии в Пловдивско: 4 злопулуки завършиха фатално

Шофьори, металурзи и електричари са професиите, в които най-често стават инциденти на работното място в Пловдивска област. Това сочат данните на НОИ за изминалата година. Всяка трета злополука е на работници, упражняващи тези професии, като 4 от тях са завършили с фатален край. 

В рискова среда се трудят и служителите в производството. Не е изненада, че най-малко контузии на работното място в града под тепетата има в браншовете, които бяха най-силно засегнати от ковид ограниченията – ресторантьорския и хотелиерския. Докато в страната има много инциденти с чиновници, то в Пловдив ситуацията е малко по-различна. Тук пострадалите по време на изпълнение на служебните си задължения в администрацията са едва седем. От данните става ясно, че мъжете по-често стават жертва на трудови злополуки. Вероятно това се дължи на факта, че те упражняват по-рискови професии.

По данни на НОИ за година 246 работници са се контузили докато са изпълнявали служебните си задължения, или са пътували към офиса. Това означава, че средно на месец са ставали по 20 инцидента, а служителите са загубили общо 18 109 календарни дни. 

Средното обезщетените, което са получили пловдивчани заради претърпян инцидент, е 702.41 лв. Компенсацията, която се полага е в размер на 90% от среднодневното брутно възнаграждение на работещите. За всяка злополука работодателят трябва да уведоми НОИ до 3 дни след инцидента. В случай, че началникът не информира института, пострадалият може да подаде сигнал в срок от 1 година. Тогава служители на НОИ и Главна инспекция по труда (ГИТ) разследват предприятието.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?